Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granice srpske književnosti

Ministarstvo uputio prosvjednu notu Srbiji: "Prisvajanje tuđe kulturne baštine je neprihvatljivo"

Goran Grlić Radman
Goran Grlić Radman Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji kojom izražava najoštriji prosvjed zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

"Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom "Granice srpske književnosti" koja je usvojena na nedavnoj "Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji", a u kojoj se ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Samo nužni poslovi Pantovčak potvrdio: "Predsjednik će potpisati odluku čim mu bude dostavljena"

"Za Republiku Hrvatsku ovo je nastavak djelovanja i prakse institucija Republike Srbije kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasljeđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Republici Srbiji.

I ovaj put smo istaknuli kako ne sporimo suvereno pravo država da na unutarnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svjedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima, ali Republika Hrvatska drži kako je posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija", stoji u priopćenju ministarstva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković U Dubrovniku Plenković o krizi u VSOA-i: "Imamo rješenje. Upravo sam potpisao odluku"

"Dvostruka pripadnost" dubrovačke književnosti

Ranije ovoga tjedna Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska zajedničkom su izjavom reagirale na novu Deklaraciju "Granice srpske književnosti" ističući da se u toj deklaraciji naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednoga dana u budućnosti.

Tu su deklaraciju potpisale sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

Govoreći o granicama srpske književnosti u toj se deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na tankoćutniji način uvodeći termin "dvostruka pripadnost", poručili su HAZU i Matica hrvatska.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene