Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dubrovniku

Plenković o krizi u VSOA-i: "Imamo rješenje. Upravo sam potpisao odluku"

Premijer nastavlja boravak u Dubrovniku, gdje je ovog vikenda održana međunarodna konferencija Dubrovnik Forum. U ponedjeljak se sastao s gradskim i županijskim čelnicima.

Andrej Plenković u Dubrovniku se u ponedjeljak sastao s predstavnicima Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Puno je aktualnih tema, među kojima se ističu rekordno dug štrajk pravosudnih službenika i namještenika, ali i prijepor s predsjednikom Milanovićem oko imenovanja ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Trenutačnom ravnatelju Ivici Kinderu danas istječe mandat, a u tijeku su konzultacije za njegova nasljednika.

Pročitajte i ovo Pekli janje na plaži što je iduće?! VIDEO Šok na popularnoj jadranskoj plaži: Iza ležaljki postavili ražanj i pekli janje!

Premijer je na početku naglasio kako je u Dubrovačko-neretvansku županiju uloženo milijardu eura europskih sredstava, a tijekom njegova posjeta uručen je i niz ugovora iz područja poticanja razvoja komunalnog gospodarstva, provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, podrške regionalnom razvoju te održivog razvoja lokalne zajednice.

"Samo u posljednjih nekoliko dana novih 50 milijuna eura ulaganja u lokalne investicije", naglasio je. Na pitanje novinarke je li posao Vlade da osigura sredstva, premijer je kazao kako je plan ove Vlade izdvojiti 600 milijuna eura direktno za pojedine gradove bez da jedni drugima konkuriraju".

Pročitajte i ovo Poginule sestre stradale u nesreći Potresna poruka majke poginulih sestara: "Mjesec je dana otkako niste s nama, moja dobra i lipa dico..."

Novi čovjek na čelu VSOA-e?

Konzultacije između Banskih dvora i Pantovčaka o privremenom rješenju do izbora čelnog čovjeka vojne obavještajne agencije preuzeli su ministar branitelja Tomo Medved i predsjednikov savjetnik Dragan Lozančić

"Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova", rekao je premijer. "S obzirom na to da od sutra Kinder više nije ravnatelj, a mi imamo rješenje, prijedlog je Vlade i dalje brigadni general Mijo Validžić i ostajemo pri tome. Riješili smo sada neposredno situaciju od sutra i ostajemo kod prijedloga o kojem se radi", naglasio je.

"Predsjednik ponižava i vrijeđa ministra obrane, ignorira njegove prijedloge, zabranjuje mu da govori, vrijeđa ga i huška protiv njega", ponovio je premijer.  

"Dok god budu trajala takva vrijeđanja, ja nisam spreman razgovarati", naglasio je i dodao da je ministar Banožić rekao da je spreman razgovarati. "Ja nisam. Ne radi sebe i svoje osjetljivosti, nego zbog principijelnosti prema hrvatskoj javnosti". Na komentar novinarke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić kako ta njegova principijelnost javnost ne zanima, već ih zanima da država funkcionira i da svatko radi svoj posao, premijer joj je odgovorio.

"Ako vas ne zanima, to je vaš problem. Vi ne govorite u ime građana. Ja mogu govoriti u ime građana jer su mene birali. Vi govorite u svoje osobno ime i u ime vaše redakcije. Ja mogu govoriti u ime građana jer idem na izbore i ja imam mandat".

Andrej Plenković Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

"Da ne bi bilo dileme, jer vidim svašta u eteru. Govori se da bismo se nas dvojica osobno mogli sastati. To ne piše u Ustavu, samo da bi se morali usuglasiti, a možemo se dogovarati i pismenom komunikacijom, preko naših suradnika. Za sve ove navijače koji nisu razumjeli Ustav prije, a ne razumiju ga ni sada, eto malo pedagogije", kazao je Plenković.

"Pitajte Milanovića zašto bojkotira Validžića. Dok se isprika ne uputi direktno, razgovora neće biti", naglasio je.

Pročitajte i ovo Uzgoj svinja, ilustracija - 6 Neće proći Kina zabranila uvoz hrvatskih svinja: "Sve životinje bit će vraćene ili usmrćene"

Ima li rješenja za štrajk u pravosuđu? 

Upitan o situaciji u pravosuđu i štrajku pravosudnih djelatnika, Plenković je rekao kako će ministar Malenica sutra ili preksutra obaviti razgovore. "Ova Vlada ima politiku kontinuiranog rasta plaća. Prije tri tjedna razgovarali smo s predstavnicima svih sindikata, podigli smo plaću s mjeseca na mjesec za 160 ili 180 eura", rekao je. "A da ne govorim o dizanju osnovice. Nakon 30 godina potrebno je donijeti kvalitetan zakon o plaćama državnih i javnih zaposlenika. On je sada u drugom čitanju i na snagu će stupiti 1. siječnja." 

"Svi ti zaposlenici na plaći za lipanj već su dobili povećanje od 100 eura", kazao je Plenković. 

Govoreći o stanju u HEP-u, Plenković je ponovio kako su to stvari za ministra gospodarstva. "To ćemo sve vidjeti. Mi ćemo to sve ispitati", naglasio je i rekao kako su u Zagrebu tek u srijedu te dotad tu informaciju neće imati.  

Pročitajte i ovo Josep Borell Dubrovnik forum Josep Borrell za Dnevnik Nove TV: "Prijetnja Ukrajini je prijetanja i sigurnosti Europske unije"

Za kraj dana predviđen je i odlazak Andreja Plenkovića na svečanost otvorenja 74. Dubrovačkih ljetnih igara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene