Ministarstvo obrazovanja komentiralo je tvrdnje udruge U ime obitelji da će ratifikacija Istanbulske konvencije promijeniti hrvatski obrazovni sustav.

Galerija +0 Ministarstvo obrazovanja odgovorilo na tvrdnje udruge U ime obitelji (Foto: Dnevnik.hr)

Na upit Nove TV, Ministarstvo obrazovanja poručilo je da su teme vezane za nenasilno rješavanje sukoba već sada uvelike uključene u nastavne predmete, kao i međupredmetne teme u sklopu cjelovite kurikularne reforme, čija eksperimentalna provedba kreće od jeseni.

Vezani članci Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) U ime obitelji odgovara ministrici Blaženki Divjak: "Roditelji očekuju da im pojasni je li analizirala učinke uvođenja rodne ideologije u obrazovni sustav" Slika nije dostupna "U ime obitelji" o Istanbulskoj: "Žene i djeca žrtve nasilja ne bi profitirale od ratifikacije"

"...u Udžbeničkom standardu, u sklopu etičkih zahtjeva se navodi kako udžbenik, između ostalog: promiče međukulturno razumijevanje, rasnu, nacionalnu, etničku, spolnu, rodnu, vjersku ravnopravnost pojedinaca i društvenih skupina te osvješćuje pravo na različitost", komentiralo je Ministarstvo tvrdnje udruge U ime obitelji.

"[Udžbenik] promiče ravnopravnost spolova na primjeren način koristeći se u jednakome omjeru ilustracijama likova obaju spolova i služeći se imenicama obaju rodova, osobito u imenovanju strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja, ne narušavajući pritom komunikacijsku razinu i prirodnost hrvatskoga jezika; priprema oba spola za djelatno i ravnopravno sudjelovanje u svim područjima života", stoji u odgovoru Ministarstva.

Na ovo su u četvrtak, dan kasnije, odgovorili iz udruge U ime obitelji te između ostalog naveli: "Od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak javnost očekuje da se očituje na članke 3. i 14. Istanbulske konvencije čiju je ratifikaciju podržala te učincima koje će uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav imati na djecu".

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju