Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi inicijative „U ime obitelji“ svojim su pristašama i aktivistima poslali pismo u kojem ih obavještavaju kako podupiru prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koji će se održati u subotu 24. ožujka u 11 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.


Uz pismo su priloženi kontakti HDZ-ovih zastupnika i tijela stranke koji su, kako poručuju iz udruge „U ime obitelji“, dostupni na njihovim mrežnim stranicama. Aktiviste se tako očito trebalo potaknuti da kontaktiraju saborske zastupnike s ciljem sprječavanja ratifikacije Istanbulske ratifikacije.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković odgovorio Milanoviću: "Čude se i pitaju - helou, koji je to naš interes?" Andrej Plenković Premijer Plenković iz Splita o cijenama, smjeni Tramišak, a osvrnuo se i na HDZ-ovca Anušića

„Budući da nam se javlja veliki broj građana nezadovoljnih odlukom HDZ-a da stavi ratifikaciju konvencije u saborsku proceduru, olakšali smo građanima da iznesu svoje legitimne stavove i očekivanja od političara. Zalažemo se za jednako pravo svih hrvatskih građana da iznose svoje stavove i očekuju od političara da ih vjerodostojno predstavljaju“, kažu u udruzi.

Smatraju kako nije riječ o pritisku prema političarima.

„Je li izjašnjavanje građana o svojim očekivanjima najednom postalo pritisak? Premijer Plenković se u parlamentarnoj kampanji na izričito pitanje o tome kakav je njegov stav o rodnoj idelogiji i njezinom uvođenju u obrazovni sustav izjasnio da je protiv. Ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio predizbornog programa HDZ-a. A sada predsjednik HDZ-a predvodi SDP, HNS, SDSS i lijevo liberalne udruge u agresivnoj kampanji za ratifikaciju, ignorirajući javnu raspravu o zakonu o IK održanu prošlog ljeta u kojoj je 80% od 370 komentara iznijelo argumente protiv ratifikacije. Nije baš vjerodostojno niti demokratski, zar ne? Prosvjed koji organizira građanska inicijativa Hrvatska protiv Istanbulske konvencije omogućuje građanima koji se ne slažu s ratifikacijom Istanbulske da izraze svoje mišljenje. Pozivamo sve da se pridruže prosvjedu u subotu 24. 3. u 11 sati na Trgu žrtava fašizma“, tvrde u Inicijativi „U ime obitelji“.

"Žene i djeca žrtve nasilja neće profitirati od ratifikacije"

Smatraju kako žene i djeca žrtve nasilja ne bi profitirale od ratifikacije Istanbulske konvencije jer su „48 mjera i mehanizama koje traži Istanbulska konvencija već unesene u hrvatsko zakonodavstvo“

„Ono što je potrebno je dosljedno provoditi zakone te osigurati da novac koji se izdvaja od poreza građana dolazi do svih žrtava nasilja – žena, djece, muškaraca. Zamislite što bi se za žrtve moglo napraviti sa milijardu kuna koliko Hrvatska treba izdvojiti za udruge? Prvo što je sporno je rodna ideologija - odnosno definicija “roda” u Istanbulskoj konvenciji prema kojoj je “rod” društveni konstrukt odvojen od spola (čl. 3. c. i 4. 3.) - ta je definicija neznanstvena i neusuglašena s dokumentima EU prema kojima je “rod” istovjetan spolu. Dakle, IK podrazumijeva da ako muškarac kaže da se osjeća kao žena da ga obrazovni sustav, zakonodavstvo i svi mi građani trebamo podržati u toj njegovoj subjektivnoj percepciji. Ne slažemo se s tim. Drugo, ratifikacijom konvencije Hrvatska pristaje na proizvoljan nadzor odbora GREVIO i na njihovo uplitanje u hrvatsko pravosuđe, u kojemu sjedi 10 žena koje imaju sličnu ideološku poziciju kao Rada Borić i Sanja Sarnavka. Treće, Hrvatska se ratifikacijom obvezuje na izdvajanje milijarde kuna svake godine, većinom za udruge - a sada nismo sigurni da je novac koji se izdvaja za udruge dospio onima kojima je namijenjen - žrtvama nasilja. Znakovito je da upravo na ove sporne odredbe državama potpisnicama nije dopušteno staviti rezervu, ali je moguće primjerice na odredbe koje se tiču obeštećenja žrtava“, kažu u udruzi.

Podsjetimo, HDZ-ovci Branko Bačić i Željko Reiner danas su u Saboru kazali kako svakodnevno primaju brojne mailove vezane za Istanbulsku konvenciju, ali da ih nitko iz udruge "U ime obitelji" nije osobno kontaktirao.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju