Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Iz udruge U ime obitelji oglasili su se nakon današnje objave snimke na kojoj se vidi prebrojavanje sudionika subotnjeg skupa protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a kojim je utvrđeno da je na tom skupu sudjelovalo nešto više od 8.000 ljudi.


Podsjetimo, organizatori su tvrdili da je na skupu bilo 70.000 građana, a policija je procijenila kako ih je bilo oko 5.000. Priopćenje ove udruge prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Ministarstvo obrazovanja odgovorilo na tvrdnje udruge U ime obitelji (Foto: Dnevnik.hr) Ministarstvo odgovorilo na tvrdnje U ime obitelji: "Udžbenik promiče ravnopravnost spolova na primjeren način" Slika nije dostupna "U ime obitelji" o Istanbulskoj: "Žene i djeca žrtve nasilja ne bi profitirale od ratifikacije"

"Poštovani, dostavljamo Vam poveznicu na snimku na kojoj se vidi kako kompjuter prebrojava broj sudionika prosvjeda nazvanog 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma', održanog na Trgu bana Jelačića 1.6.2017.: https://www.youtube.com/watch?v=eANKjWTkDBo. Podsjećamo da je tada prema pisanju medija policija izvijestila da je na skupu sudjelovalo 20,000 građana dok je računalni softer FER-a prebrojao njih 3,123.

G. Krešimir Macan, savjetnik premijera Plenkovića, objavio na svojoj Facebook stranici video istog računalnog programa nastalog na FER-u kako prebrojava osobe na prosvjednom skupu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, održanom na Trgu bana Jelačića u subotu, 24.3.2018.

Podsjećamo da je policija izvijestila da je na tom skupu bilo 5,000 građana, dok je kompjutersko prebrojavanje pokazalo da ih ima 8,032.

Ne ulazimo u preciznost kompjuterskog prebrojavanja FER-ovog programa, ali iz obje snimke definitivno proizlazi da je ministar Božinović, odnosno Ministarstvo kojem je na čelu, povećalo broj sudionika na prosvjedu održanom 1.7.2017., a smanjilo broj sudionika na prosvjedu održanom 24.3.2018.

Držimo da je manipuliranje brojem sudionika od strane Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno ministra u Vladi g. Plenkovića – za demokraciju vrlo opasna pojava. Držimo da je jednako opasna pojava kad savjetnik premijera Plenkovića, odgovoran za odnose s javnošću, selektivno u medije plasira prebrojavanje prosvjednika pomoću istog FER-ovog programa – na jednom skupu, a izostavlja plasirati jednako dostupan video sa drugog skupa.

S poštovanjem,  Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji."
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju