Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opća sjednica

Ministarstvo je povuklo sporni prijedlog, oglasio se Vrhovni sud: Plaće trebaju rasti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Uoči Opće sjednice Vrhovnog suda Ministarstvo pravosuđa i uprave povuklo je Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama sudaca. No to nije omelo suce da održe raspravu o svojim plaćama, a nakon svega donijeli su i nekoliko zaključaka,

Održana je proširena Opća sjednica Vrhovnog suda, koju je zakazao predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, a na kojoj se raspravljalo o plaćama sudaca.

Na početku sjednice Dobronić je obavijestio da je neposredno uoči početka njezina rada Ministarstvo pravosuđa i uprave iz procedure povuklo izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.

Time je formalno otpala potreba za raspravljanjem o Nacrtu prijedloga, no Opća sjednica nastavila je raspravljati o potrebi sustavnog uređenja plaća sudaca, kao i trenutačnom stanju plaća.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Ništa od 24 posto Ministarstvo povuklo izmjene zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika

Sjednica je jednoglasno donijela i nekoliko zaključaka, objavljeno je s Vrhovnog suda, između ostalog, da dostavljeni pa naknadno povučeni Nacrt nije u skladu s potrebom sustavnog uređenja plaća sudaca i da predloženo povećanje plaće za suce prvostupanjskih sudaca nije dovoljno.

Podržani su prvostupanjski suci u opravdanom zahtjevu da se kao privremeno rješenje poveća osnovica svih pravosudnih dužnosnika za 20 posto te da se poveća koeficijent pravosudnih dužnosnika u prvostupanjskim pravosudnim tijelima s 3,54 na 4,19.

Opetovana je potreba sustavnog uređenja plaća sudaca s modelom platnih razreda i s indeksacijom osnovice, kao i nužnost povećanja plaća državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Dobronić je također izvijestio kolege o svojim prijedlozima za trajnije osiguranje statusa sudaca s obzirom na njihov ustavnopravni položaj i radi osiguranja njihove ekonomske neovisnosti, dostojanstva, neovisnosti te nepristranosti sudačke dužnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Doznaje Dnevnik Nove TV Predstavnica prvostupanjskih sudaca demantirala da je postignut dogovor o rastu plaća: "Dogovorili smo se samo o nastavku pregovora"

Proširenu sjednicu čine svi suci Vrhovnog suda te po dva predstavnika Visokog trgovačkog suda, Visokog upravnog suda, Visokog kaznenog suda i Visokog prekršajnog suda te po jedan predstavnik svakoga županijskog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene