Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor sa Srđanom Kerimom

Može li se kriza u Ukrajini riješiti diplomacijom? Bivši predsjednik Opće skupštine UN-a otkrio što smatra formulom za uspjeh

Bivši predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda Srđan Kerim komentirao je ruski napad na Ukrajinu.

Srđan Kerim rekao je da će Europa probleme zbog kriza poput ove u Ukrajini imati dok ne oformi vlastitu poziciju te ju potkrijepi ozbiljnom obrambenom i vanjskom politikom.

"Ovaj slučaj s Ukrajinom je posljednja opomena u tom pogledu i mislim da treba produbiti proces produbljenja struktura Europske unije i da je potrebno proširenje na Zapadni Balkan", rekao je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Katarinom Jusić uživo u Vijestima u 14h.

Rekao je i da je ovo povijesni trenutak za Europu jer Europska unija mora pokazati svoj identitet i igrati ulogu u preventivnom suzbijanju ovakvih kriza.

"Da bi se to učinilo, Europska unija mora biti mnogo koherentnija, konzistentnija i aktivnija. Hrvatska je članica Europske unije i za Hrvatsku je jako važno da njezino okruženje bude integrirano čim prije", rekao je Kerim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ruska verzija Obrat na Zmijskom otoku? Rusi tvrde da nisu pobili sve ukrajinske vojnike nakon što su im poručili - "Je*ite se!"

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 komentirao rat u ukrajini Vučić se izjasnio o sankcijama prema Rusiji: "Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine"

Jusić ga je upitala i o izjavi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da je Rusija spremna za pregovore ako se Ukrajina prestane aktivno braniti.

"Svaka diplomatska inicijativa i vraćanje za stol je dobrodošla i poželjna, ali tome mora prethoditi bezuvjetni prekid vatre, priznanje legitimnosti ukrajinske vlade i predsjednik Volodimira Zelenskog", rekao je bivši predsjednik Opće skupštine UN-a.

"Henry Kissinger je napisao jedan prekrasan tekst koji govori da izlaza ima i da ga treba tražiti diplomatskim putem. Napisao je da Ukrajina treba biti neutralna, da bude most između Rusije, Europe i Zapada te da se približi Europskoj uniji u nekom vidu partnerstva. Mislim da je to prava formula", zaključio je.

Ukrajina je statirala, a sada će platiti cijeli račun

Srđan Kerim je s Katarinom Jusić o ratu u Ukrajini razgovarao i u izvanrednim vijestima u 10h. Tijekom tog je razgovora rekao uvođenje ekonomskih sankcija, koje su najavile zapadne države, neće biti dostatno jer su sankcije selektivne te je dodao da se sve trebalo riješiti diplomacijom.

"Trebalo je diplomatskim putem doći do načina da se postigne sporazum između Rusije i Zapada jer su oni pregovarali. Ukrajina je statirala, a sad je kolateralna žrtva i platit će cijeli račun. To je zaista tragično", rekao je Kerim.

Što se tiče stava Kine, koja je u ovom sukobu stala uz Rusiju, Kerim je rekao da je stupanj nepovjerenja između Kine i Rusije s jedne te Sjedinjenih Država i Zapada s druge strane dostigao kritične razmjere.

"To vodi ka poremećaju čitavog međunarodnog poretka i međunarodnih odnosa. Moramo se vratiti onome što je u ovakvim situacijama uvijek pravo rješenje, a to je diplomacija. Mora se sjesti za stol i razgovarati o onome što svaka strana želi i mora se postići nekakav dogovor. Svaki dogovor je bolji nego rat", rekao je Kerim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštre sankcije Rusiji Andrej Plenković u Bruxellesu upozorio na jugoistok Europe, ogorčen zbog rata u Ukrajini: "Katastrofalno..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stežu obruč oko Kijeva Rusi zauzeli Černobil, radnike koji održavaju nuklearnu elektranu uzeli za taoce

Bivši predsjednik Opće skupštine UN-a komentirao je i tvrdnju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je Ukrajina u ovom ratu ostala sama.

"Tužno je što je Ukrajina od početka naivno vjerovala da se može oslanjati na NATO u vojnom smislu. S predsjednikom Vladimirom Putinom je zapravo lako. To ne govorim cinično, nego kao diplomat s višegodišnjim iskustvom. On radi i govori ono što misli. On je sve svoje poteze na neki način najavio i trebalo je biti svjestan toga da će on to i provesti", rekao je Kerim.

"Ukrajina je trebala od početka shvatiti da ne može igrati na kartu NATO-a, već na približavanje Europskoj uniji i na neutralnost. Ako Švedska, Finska, Švicarska i Austrija mogu biti neutralne 70 godina nakon Drugog svjetskog rata, onda ne vidim zašto to ne bi bio slučaj s Ukrajinom", dodao je.

Pouka za Hrvatsku i susjedstvo

Kerim je također rekao da je kasno da se prihvaćaju svi ruski uvjeti, nego da sada treba razgovarati pitanje po pitanje i naći se na sredini.

"Nisu ni svi uvjeti koje postavlja Putin prihvatljivi, ali on osjeća pukotinu u zapadnom bloku. Nema dovoljno jedinstva ni u NATO-u ni u Europskoj uniji. On to vidi i on to koristi, a ceh tome je platila i plaća Ukrajina", rekao je.

Pročitajte i ovo Redovi ispred poslovnice Sberbanke - 3 Oglasilo se i Ministarstvo FOTO Navala na rusku banku: Hrvati u strahu za svoj novac, gužve ispred Sberbanke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema više neutralnih Sabor usvaja deklaraciju o Ukrajini: "Tko je protiv osude ruske agresije ostaje u blatu. Srbija mora odlučiti"

Kerim je komentirao i utjecaj ove krize na Hrvatsku i stanje u susjednim državama.

"Pouka iz ove situacije treba biti sljedeća: ne smijemo dozvoliti da se raspaljuju strasti u Bosni i Hercegovini. Ondje žive Hrvati, Srbi, Bošnjaci i mislim da susjedne države tu imaju interes da se održi mir i stabilnost", rekao je bivši predsjednik Opće skupštine UN-a.

"Trebaju konstruktivnim međusobnim razgovorima rukovodstvo u BiH dovesti do toga da samostalno rješava stvari jer nam je Ukrajina najbolja pouka da se sami moramo brinuti o svojim interesima, a ne da čekamo da nas 'veliki' mire", zaključio je.

Više informacija o napadu na Ukrajinu pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene