Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolovao od tumora na mozgu

Beroš o smrti petogodišnjaka koji se zarazio u bolnici: "Uvjeren sam da će se Zavod žaliti na presudu"

Aktualno Galerija Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr Bolnica, ilustracija - 1 Bolnica, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica, ilustracija - 3 Bolnica, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Petogodišnje dijete preminulo je u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što je primilo krvni pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli. Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je u srijedu uvjerenost da će se Zavod za transfuzijsku medicinu žaliti na nepravomoćnu sudsku odluku.

U zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti je preminulo petogodišnje dijete. Sve se dogodilo 2018. godine, a Sud je nepravomoćnom presudom u utorak, na temelju nalaza sudsko-medicinskih vještaka, utvrdio kako je do kontaminacije krvnog pripravka došlo kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Dječak je bolovao od zloćudnog tumora na mozgu. Obitelji je dosuđena odšteta oko 138.000 eura, koju mora platiti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu. Slučaj je komentirao ministar zdravstva Vili Beroš.

"Izražavam žaljenje. Nikakva odšteta ne može nadomjestiti izgubljeni život. Jesam li svjedočio sličnim situacijama? Ponekad je teško dokazati je li do zaraze došlo primjenom zaraženog sredstva ili zbog drugih okolnosti. U ovom trenutku ne želim i ne mogu komentirati rad pravosudnih tijela. Mislim da smo na tom predmetu svi nešto mogli i naučiti", rekao je Beroš.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Pregovori s liječnicima Beroš: ''Neće biti generalne zabrane štrajka, ali...''

"Uvjeren sam da će se Zavod žaliti na presudu"

Izrazio je u srijedu uvjerenost da će se Zavod za transfuzijsku medicinu žaliti na nepravomoćnu sudsku odluku kojom se zavod tereti za smrt petogodišnjeg dječaka 2018.

"Mislim da će Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iskoristiti svoju mogućnost žalbe na tu odluku pa će se vidjeti daljnji pravorijek", izjavio je Beroš na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćna presuda Dječak (5) preminuo nakon što su mu u zagrebačkoj bolnici dali zaraženi krvni pripravak: "Umro je nasilnom smrću"

Dodao je i da su vještaci različitih struka i sudske medicine za potrebe suda iznijeli su svoj stručni sud. "Mislim da je sud na temelju takvih nalaza donio svoju presudu koju ne želim komentirati", odgovorio je Beroš.

Postane li presuda pravomoćna, odšteta s kamatama mogla bi iznositi više od 1,5 milijuna kuna, a Zavod se može žaliti na nepravomoćnu presudu.

Beroš je rekao i da će sigurno razgovarati s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, s obzirom na sudsku odluku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene