Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je odgovorio na najave prosvjeda Metkovčana nezadovoljnih razinom zdravstvene skrbi u dolini Neretve, poručivši da će se realizirati sve što je obećano tamošnjem stanovništvu, od hitne službe do dnevne bolnice, koja će ubrzo početi raditi u domu zdravlja u Metkoviću.

Galerija


"Dnevna bolnica neće čekati izgradnju nove zgrade, nego bi dubrovačka bolnica žurno trebala početi u prostorima doma zdravlja s dnevnom bolnicom, odnosno specijalističkim uslugama", izjavio je Kujundžić uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

Vezani članci Dječak Gabrijel (Foto: Dnevnik.hr) Vještačenje smrti dječaka Gabrijela u Metkoviću otkrilo tko je napravio propuste u liječenju Liječnik, ilustracija (Foto: Pixsell, Marijan Sušenj) Dnevne bolnice tek se grade, a već su "oboljele" od hrvatskog sindroma u zdravstvu

Građanska inicijativa Sinovi i kćeri doline Neretve najavila je da će organizirati prosvjed i blokadu jadranske magistrale u Opuzenu ako Kujundžić i Vlada do 1. ožujka ne donesu odluku o izgradnji županijske bolnice u Metkoviću, koja će biti bolnica regionalnog karaktera opremljena svom potrebnom medicinskom opremom i liječničkim kadrovima.

Osim izgradnje regionalne bolnice traže opremanje ordinacija Doma zdravlja u Metkoviću, poglavito sa CRP analizatorima, izjednačavanje koncesionara liječnika i onih koji rade u javno-zdravstvenom sustavu pri domu zdravlja te 24-satnu medicinsku skrb za građane doline Neretve svih sedam dana u tjednu.

Ministar im odgovara da je sve to načelno već dogovoreno na sastanku u Metkoviću prije dvadesetak dana. Hitnu službu rješava lokalna samouprava, laboratorij doma zdravlja bit će u pripravnosti tijekom vikenda, a dnevna bolnica uskoro se otvara u prostorima doma zdravlja u Metkoviću, kaže Kujundžić.

Iznimno hitni slučajevi, kao i do sada, zbrinjavat će se u mostarskoj bolnici, dodao je.

Upitan za informaciju da više ljudi ima pravo na državno zdravstveno osiguranje nego što ih živi u Hrvatskoj, odgovorio je kako je vjerojatno dio iseljenih građana zadržao osiguranje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"HZZO radi na pročišćavanju liste osiguranika", rekao je Kujundžić. (Hina)

Mlađahna djevojka omiljenog glumca plijenila pažnju dok je u grudnjaku šetala kroz grad