Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nek mi Ustav kaže što da radim"

Gabrijelova majka u suzama: "Hoćemo li ga izvaditi iz groba pa da šeta u kostima vani ili će se više oni pokrenuti i dignuti?"

Ivana Bebić (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Bebić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Bebić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u organizaciji građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" emotivno je istupila Ivana Bebić, majka tragično preminulog dječaka Gabrijela (9) iz Metkovića, čija je smrt potresla čitavu zemlju, te je vlastima poslala snažnu poruku.

Odmah na početku Gabrijelova majka Ivana naglasila je da su njezino dijete ubili hrvatski Ustav i "onaj pojedinac iz Zagreba", jer su dozvolili da pojedinci u Hitnoj i Domu zdravlja "sjede nogu preko noge".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Druga strana priče Ispovijest liječnice koja je jedina pomogla malom Gabrijelu: "Kolege iz hitne više mi se ne javljaju, ali ja gradom hodam uzdignute glave" Slika nije dostupna Nova uloga i nova frizura Halle Berry s 'mikrofonkom'

Gabrijelova majka poručila da je da od Hitne službe neće napraviti pogrebno društvo. "Mogu slobodno uzeti svoje lijepe torbice i izaći. Bolje da ih zaključamo nego da imamo onaj dolje jad što predstavlja našu Hitnu", rekla je Bebić.

Dodala je kako njezina djeca još uvijek udaraju po nadgrobnoj ploči i zovu Gabrijela. "On im još nije niti jednu riječ izgovorio", dodala je.

Postavila je i pitanje. "Što ću raditi ako navečer u 22 sata nemam svoje dijete da s njim legnem? Ustav Republike nek' mi odgovori što da ja radim. Hoćemo li ga izvaditi iz groba pa da šeta u kostima vani ili će se više oni pokrenuti i dignuti?" poručila je vidno potresena i u suzama Gabrijelova majka.

Dodala je da joj ne trebaju ni odvjetnici, ni policijski nadzor, a policiji je poručila neka nadziru one koje trebaju. "Odvjetnik mogu biti sama, sva prava sam izučila u ova dva i pol mjeseca", rekla je Gabrijelova majka.

"Znam što je bilo moje pravo onog dana kad je moje dijete došlo u Hitnu, onog pogrebnog društva", nastavila je Bebić.

Tad je odaslala i poruku medicinskoj sestri, referiravši se na njezinu izjavu liječničkoj komori kako ona nikad nikog nije vratila s Hitne. "E, moja ljepotice plava, vratila si ti dijete modrih usta. Vjeruj, ne znam kako možeš spavati, ali ja ne spavam već ima dva i pol mjeseca", rekla je Bebić.

Gabrijelova majka zahvalila je pedijatrici Kseniji Kaleb zahvalila i poručila da zna kako je sve što je mogla učinila za Gabrijela.

"Veliko ti hvala, a gamad će biti tamo gdje im je mjesto", poručila je Bebić.

Zahvalila se i doktoru Markiću što joj je omogućio da vidi sina posljednji put na intenzivnoj te se prisjetila tih teških trenutaka.

"Govori mi sestra, gospođo, on vas ništa ne čuje, a ja im kažem, Gabrijele ljubavi, majka se na tebe neće ljutiti. Izdrži ako možeš, ako ne možeš, znaš najbolje. I za te suze što su ispustile iz njegovih očiju, tu večer, vas četvero i Ustav Republike Hrvatske, neću vam dozvoliti da radite ovo što radite... i neće vam niti jedno dijete više umrijeti. Niti jedno. To vam ja kažem", poručila je na kraju shrvana Gabrijelova majka.

"Nemate pojma s kim ovaj put imate posla", dodala je.

Ministarstvo dobilo novi rok, u protivnom - prosvjed

Ivo Matičević, koordinator građanske inicijative ''Sinovi i kćeri Neretve'' prozvao je na konferenciji za medije Vladu i Ministarstvo zdravstva zbog kršenja Ustava zbog nejednake zdravstvene skrbi s ostatkom Hrvatske. Tvrdi da je zbog toga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zdravstveno ugroženo 200.000 ljudi.

Spomenuta građanska inicijativa traži otvaranje regionalne bolnice, zdravstvenu skrb dostupnu 24 sata dnevno sedam dana u tjednu te uspostavu hitne helikopterske službe. Ministarstvu zdravstva dali su rok do četvrtka da se o svemu očituje, inače će biti organiziran miran provsjed te će blokirati ceste.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene