Ministar zdravstva Milan Kujundžić od 8 sati obavlja preglede u dubrovačkoj bolnici. Kasnije će potpisati ugovor o dnevnoj bolnici u Metkoviću. Ministar je u petak rekao da je u Hrvatskoj danas oko dvije tisuće liječnika više nego prije pet godina, ali oni su potrebni u onim regijama gdje ih nedostaje, pa i u dubrovačkoj bolnici.

Galerija


Milan Kujundžić, ministar zdravstva, petak provodi u dubrovačkoj bolnici, gdje od jutarnjih sati obavlja preglede, točnije gastroskopiju i kolonoskopiju. Do 11 sati je pregledao osam pacijenata, a osim toga određuje pacijentima lijekove, izdaje uputnice i slično.

Vezani članci Joško Cebalo Dubrovačka županija priprema strože mjere, nastava se seli online Arhiva, prosvjed u Metkoviću održan prosvjed potpore Kseniji Kaleb održan u siječnju 2019. (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 3 Smrt malenog Gabrijela: Dvije godine nakon tragedije podignuta optužnica, majka kroz suze - "Meni ništa od ovoga nije lakše. Svaki dan mi je sve teže i teže što moga djeteta nema"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak u Dubrovniku kako je u Hrvatskoj danas oko dvije tisuće liječnika više nego prije pet godina, ali oni su potrebni u onim regijama gdje ih nedostaje, pa i u dubrovačkoj bolnici. Kujundžić je rekao kako će se zbog toga poticati dolazak liječnika.

"Po novom zakonu, onoga tko radi više treba platiti bolje. Osim toga, lokalna samouprava može im dati dodatak na plaću. Koliko znam, dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić i gradonačelnik Franković o tome razmišljaju", rekao je Kujundžić tijekom posjeta dubrovačkoj bolnici.

Gradit će se četiri sveučilišne bolnice

Najavio je da će se graditi četiri nove sveučilišne bolnice, i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku i u Rijeci, te da će se na njih naslanjati ostale bolnice. "Iz EU fondova osiguran je novac, rade se projekti i u desetak godina to će biti najveći stručni, znanstveni i financijski iskorak“, istaknuo je Kujundžić.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić rekao je da je ta bolnica specifična jer je, uz pulsku, jedina sa subregionalnim statusom, a dobiveni novac za to nije dovoljan.

"Zato imamo manjak liječnika i kadra, a na koncu i financijskih problema. Očekujem zasluženi status u skoroj budućnosti. Tražili smo da nam se dignu ograničenja, a imamo i sanacijski program. Treba nam pet milijuna više nego što dobivamo. Nedovoljno nam je 12 milijuna kuna iz HZZO-a za isplatu mjesečnih plaća, a svaki dan nam u sustavu nedostaje oko 30 liječnika i 70 medicinskih sestara“, rekao je Bekić.

Svaki dan nedostaje 30 liječnika

Inače, u bolnici u Dubrovniku svaki dan nedostaje 30 liječnika. Dubrovačka bolnica ranije je završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica, a sve se više bolnica "krpa" angažirajući doktore iz većih ustanova.

Kako bi pokrili manjak liječnika, Opća bolnica Dubrovnik preko ugovora o djelu angažira liječnike iz drugih bolnica, plaća im i put i smještaj, a ti doktori rade vikendom ili na svoje slobodne dane. Iako bez te ispomoći dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer je takav oblik rada nepravilnost.

Osim što danas radi s pacijentima u bolnici u Dubrovniku, popodne će ministar u palači Ranjina dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću uručiti 50 milijuna kuna vrijedan ugovor za dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću. (V.P./Hina)