Ministar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
Ministar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da su potrebni kontrolni mehanizimi dužnosnika i da oni trebaju biti što viši, ovisno o tome koliko je visoka pozicija nekog javnog djelatnika.


Davor Božinović to je rekao novinarima koji su ga nakon svjedočenja na suđenju Tomislavu Sauchi u aferi dnevnice pitali trebaju li ministri prolaziti sigurnosne provjere, slijedom jučerašnje izjave premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da ministri ne prolaze sigurnosne provjere.

Vezani članci Ministar sigurnosti BiH sastao se s Božinovićem Ministar sigurnosti BiH sastao se s Božinovićem: "Sve ću učiniti da BiH ne bude parking za migrante" Nikola Milina, Josip Ćelić Policijski sindikat nakon odluke suda da Ćelić nije kriv: "Zatražit ćemo ostavku ravnatelja policije zbog ove blamaže"

"Naravno da su potrebni kontrolni mehanizmi, da oni moraju biti što viši, ovisno o tome koliko je visoka pozicija nekog javnog djelatnika", rekao je Božinović te dodao da su standardi sve striktniji i stroži, što misli da je dobro.

Kad je riječ o načinu na koji bi se to tehnički obavilo, rekao je da o tome ne može govoriti. Dodao je da nije velika filozofija kako to napraviti, ali treba tome dati vremena.

"Mi proživljavamo tranziciju u puno sfera rada, jedna od tih je imenovanje osoba na odgovorne dužnosti, nešto što se nekad nije ni postavljalo kao pitanje danas postaje vrlo važno i, kažem, to je dobro", zaključio je Božinović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako nije znao niti je mogao znati za okolnosti imovinske afere razriješenog ministra zdravstva Milana Kujundžića, jer, uz ostalo, ministri ne prolaze sigurnosnu provjeru.

Upitan bi li ministri trebali, prije odabira na dužnost, proći veće provjere, Plenković je kazao da sada "kada gleda sve ovo skupa, to možda ne bi bilo loše raditi". Pojasnio je da ministri ne prolaze sigurnosne provjere te da on kao premijer nema mehanizama provjeriti podatke koji se pojavljuju u medijima. (Hina)