Premijer Andrej Plenković izvijestio je da će za novog ministra zdravstva predložiti dosadašnjeg pomoćnika Vilija Beroša.


Nakon što je smijenio Milana Kujundžića, premijer Andrej Plenković obavio je konzultacije i objavio da će predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin o stanju u zdravstvu: "Novac se kroz namještene javne nabave krade od strane koronaparazita koji koriste ovu situaciju" Premijer Andrej Plenković Plenković najavio intenzivnije cijepljenje diljem Hrvatske: "Cjepivo više nije problem". O Berošu: "Svi smo na njegovoj strani"

Rekao je da Ministarstvo treba voditi netko tko je upućen u sustav zdravstva, a da se Beroš vrlo brzo može snaći u ulozi ministra. Rekao je da su svi stali iza tog izbora.

Beroš je ranije radio u KBC-u Sestara milosrdnica, u Vinogradskoj, sada je na Rebru, ali u svakom je slučaju, tvrdi premijer, čovjek koji poznaje sustav izutra i koji može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva.

"Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj da nije došlo do promijenjenih okolnosti", kazao je Plenković. Ističe da je Beroš iskusan i angažiran sa svim stručnim kompetencijama i kvalifikacijama, te da ima punu potporu stranačkog Odbora za zdravstvo.

Poručio je da sustav zdravstva treba poboljšanja i da će Beroš raditi na tome da sustav bude dostupniji pacijentima. ''Ima puno akutnih tema, od prekovremenih sati liječnika, koronavirusa, morat će se i tom temom odmah okupirati'', rekao je Plenković.

Plenković je rekao da Milan Kujundžić u Saboru neće okrenuti leđa Vladi. ''Na mene sigurno ne utječu interesne skupine'', rekao je Plenković. Na pitanje hoće li vratiti sigurnosnu procjenu ministara, premijer je rekao da nitko nije došao s ceste pa je ključno povjerenje.

"Kada krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu logiku - tražite kompetentne, stručne ljude u svojim područjima, s referencama koje imaju u karijeri. Svatko tko je došao na dužnost nije baš došao s ceste. I imate povjerenje. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet razgovora, intervjua ili saznanja", kazao je.

''Ali morat ćemo malo osnažiti filtere na razini stranke, a onda sustavno na razini države. Bilo bi bolje da smo neke stvari znali ranije'', zaključio je predsjednik Vlade.