Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović dolazi kasnije

Banožića pitali je li mu neugodno: "To pitajte Milanovića. Meni je čast što sam došao ispratiti hrvatske vojnike"

Aktualno Galerija Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr Ispraćaj hrvatskih vojnika u misiju KFOR Ispraćaj hrvatskih vojnika u misiju KFOR Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Banožić Galerija 1/5 >>
U varaždinskoj vojarni ministar obrane Mario Banožić ispratio je hrvatske vojnike u NATO-ovu operaciju KFOR. Vojnike će ispratiti i predsjednik Zoran Milanović, ali nekoliko sati kasnije.

Ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak je u Varaždinu, u odvojenoj svečanosti od predsjednika Milanovića, prisustvovao svečanom ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

"Ovo je jedna od naših najvažnijih akcija, naš je zadatak da u našem okruženju čuvamo mir", rekao je u prigodnom obraćanju vojnicima ministar Banožić.

"Neka nam situacija u Ukrajini bude motiv za stvaranje mira u našem neposrednom okruženju. Želim vam da sretno dođete i sretno se vratite", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEDNA VOJSKA, A NAS DVOJE Jedan sprida, drugi sazad: Milanović i Banožić ovoga puta nadmašili sami sebe, pogledajte što su sad smislili

"Je li vam neugodno?"

Nakon svečanosti, ministar obrane odgovarao je na pitanja novinara. Govoreći o tome zašto su dogovorene dvije odvojene svečanosti ispraćaja vojnika, ministar je rekao: "Ja sam svoj mandat podredio tome da vojsku maknem s naslovnice. Izmičem se ispred svega što bi moglo naštetiti hrvatskoj vojsci i to pitanje trebate uputiti protokolu hrvatskoj predsjednika".  

"Nisam jučer odlučio kad ću doći", rekao je na pitanje zašto je najavio svoj dolazak tek nakon što je predsjednik Zoran Milanović objavio svoj termin dolaska.

"Ja kada vidim što je sve na kraju složeno, tada vidim trenutak kada mogu doći, a da pritom ne naštetim niti vama medijima, niti vojsci. Moj dolazak nije bio definiran jučer nego onog trena kada se vidjelo kako će program izgledati", objasnio je.

"A što se tiče odnosa mene i predsjednika, ja od prvog dana govorim da vojska ne treba biti poligon za niti jednog političara. Mi ćemo svi otići odavde, a hrvatska vojska ostaje i treba ostati ponosna i snažna, onakva kakva je i bila".

"Nikada nisam ulazio u program niti odlučivao tko će govoriti i nije mi jasno zašto se jasno ne komuniciraju stvari, odluke se mijenjaju i po nekoliko puta i onda se predsjednik ne pojavi na tom događaju. Ja u tome ne želi sudjelovati", kazao je ministar.

Na pitanje je li mu neugodno zbog dvije odvojene svečanosti, kazao je da je to pitanje za predsjednika Milanovića. "Meni je čast što sam došao ovdje ispratiti hrvatski kontigent.

"Ja sam u nekoliko navrata tražio da sjednemo, no Pantovčak uvijek nalazi nekakve razloge i to je još samo jedan dokaz da je Pantovčak našao poligon da bi se razračunavao s Vladom RH. Vojsku u svakom trenutku nastojim odmaknuti od politizacije", kazao je Banožić i dodao da iza njega treba doći netko tko će nastaviti ulaganja kako se ne bi ponovila situacija da se 20 godina ne ulaže u modernizaciju HV-a.

Komentirao je i smjenu bivšeg ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, čije je razrješenje pokrenuo Milanović zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

"Je li vama normalno da se ravnatelj VSOA-e smijeni putem medija?", zapitao je zatim ministar, govoreći o smjeni Ivice Kindera koju je predsjednik zatražio prije dva mjeseca. 

Nakon što su se u medijima pojavili napisi o pronevjeri novca, Banožić kaže da je zatražio od ravnatelja VSOA-e da mu pojasni o čemu je riječ.

"Postoji dokument koji nije ukazivao ni na kakve milijunske štete, ali u tom trenu već je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost pokrenuo svoje procedure i oni se time bave. Ja ne nadzirem niti rad Vijeća Ureda za nacionalnu sigurnost, niti rad SOA-e temeljem zakona, rekao je Banožić i dodao da on ima tri, četiri svoja kandidata za ravnatelja, ali da neće javno govoriti o imenima.

Pročitajte i ovo Mario Banožić - 1 ekskluzivni razgovor Hoće li se pomiriti s predsjednikom i što je s Uskokovim istragama? Ministar Banožić otkriva za Dnevnik Nove TV

Nakon ministra obrane, u 14 sati će na istom mjestu vojnike ispratiti i predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

Za sada nije poznato hoće li se ista ceremonija svečanog ispraćaja održati dva puta te je li do organizacije u različito vrijeme došlo zbog razlike u protokolima ministra i predsjednika, nesporazuma ili pak njihove nesuradnje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene