Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan u Lici

Milanović se obrušio na Banožića, nije štedio ni ličko-senjskog župana: "Jedan slatki žabac... Vikao je protiv HDZ-a"

Aktualno Galerija +0 Zoran Milanović - 2 Galerija 1/1 >>
Milanović danas boravi u Lici, dan nakon što je napao Banožića, ovaj mu uzvratio, a javila se i Udruga veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" koji predsjednika optužuju za aroganciju.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u Širokoj Kuli danas je odao počast civilnim žrtvama Široke Kule i okolnih mjesta Ličko- senjske županije iz Domovinskog rata.

U Gospiću je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade 'Vukovi' i ustrojavanja Motorizirane bojne 'Vukovi'. Poslije je davao izjave za novinare.

"Ne može se iživljavati na slabijima od sebe. Pokušao je umiroviti Burčula, ne isplaćuje dnevnice. To ima svoju cijenu. Ali to je stara stvar", rekao je o jučerašnjim optužbama između njega i Banožića.

"Odlikovanja dodjeljuje predsjednik. Oni su tražili odlikovanja. Ljudi koji su predloženi su, nažalost, sve pokojni. Članovi obitelji trebaju primiti odlikovanja. I jedan najstariji branitelj koji ima preko 90 godina. To je nešto što se radilo u suglasju sa njima. Sve drugo je HDZ. Ministarstvo branitelja, korupcija, novac, novac, novac", govorio je o jučerašnjem priopćenju Udruge veterana 9. gardijske brigade 'Vukovi koji su rekli da se današnja 30. obljetnica ustrojavanja brigade u Gospiću neće održati prema službenom programu.

"Morate mi konkretno reći gdje je problem. Problem ne može biti u tome tko dodjeljuje odlikovanja. To ste krivo shvatili. Ministar Banožić ne govori kad sam ja prisutan. To mu je zabranjeno. Kad sam ja prisutan u vojarni, on nije dio protokola", kaže.

Milanović je ponovio da su "određene" udruge pod financijskim jarmom HDZ-a".

"Župan ovo županije je jedan slatki žabac koji je 2013. bio moj kandidat za gradonačelnika, SDP-a i HNS-a. Štićenik Vesne Pusić. Taj čovjek je sad HDZ-ovac. Ovaj, važno je zvati se Ernest. Taj čovjek je sada HDZ-ovac. Pa normalmo da se mora dekontaminirati i da mora biti najglasniji, najpoganiji, najprljaviji", rekao je za Ernesta Petryja. Dodao je da je on nekad vikao pred protiv HDZ-a.

Za odvojene proslave koje se događaju na važnim datumima, kazao je da iza toga uvijek stoji HDZ. 

"Neće doći nitko relevantan. Doći će svi HDZ-ovci. I Bane", rekao je o činjenici da nije pozvan na proslavu 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika

"Mogu me pitati tko je roknuo Johna Kennedyja.. Predsjednik ima imunitet da bi ga se zaštitalo od ove vrste šikane. Ja o onome što njih zanima ne znam ništa. Moja saznanja su nebitna", rekao je o izjavi pred povjerenstvom za Inu. 

"Bolje da se bave time tko još nije u ćorki. Banožić je idući", odgovorio je na pitanje o zabrani rada nedjeljom.

Kaže da nije točno da je pred Dodikom negirao genocid u Srebrenici, tvrdeći da je riječ o propagandi.

"To nisam nikad rekao. I potpuno je nebitno što sam rekao za nekim stolom. Važno je što govorim javno. Sud je presudio da je to genocid. Da, s time treba biti vrlo delikatan. Ali to je samo odluka jednog suda. Postoje puno veći zločini u povijesti po trajanju i magnitudi. Inzistiranjem na tome da je sve genocid radmo nepravdu. recimo, holokaustu. Treba biti oprezan s tim vrstama etiketiranja. Kao što nama dio Srba lijepi etiketu Jasenovca i 700.000 mrtvih. I lažu sve u 16.. I Dodiku sam rekao da tu stane na loptu. Tako sada Muslimani i Bošnjaci pokušavaju ubit Boga u Srbima. To sam rekao. Jer to je korak do toga da Srbe nazivate genocidnim narodom. To što je neka grupa ocijenila događaj iz srpnja 1995. kao genocid... Ja to primam na znanje. Ali to nije Kuran. Uz dužno poštovanje prema žrtvama. A na kraju krajeva, kakve veze i ja i Dodik imamo sa Srebrenicom?", kaže. Rekao je i da Dodik stavio veto na tužbu BiH protiv Hrvatske radi Pelješkog mosta, a požalio se Milanović, na otvorenje ga nisu zvali.

"Dodika su pokušali pokrasti na ovim izborima. Dodik je srpski patriot, nećemo se nikad slagati o svemu. Ali oni su samostalni i neovisni. Čak i u Beogradu koji mu sad radi o glavi. Takvog susjeda želim. Jelena Trivić? Nema koga tko njoj nije davao novac. Pa nije svaki Srbin neprijatelj. Pa taj je pet puta pošteniji od SDSS-ovaca", dodao je.

Kazao je da Dodik nema sredstva za odcijepljenje. 

"Ne da nije na daljinskom upravljaču Vučića nego je divlje neovisan", kaže. 

Novi rat Pantovčaka i MORH-a

Iz Ureda predsjednika jučer je stiglo priopćeno da je "zbog nerada i neodgovornosti" ministra Banožića otkazana svečanost dodjele činova na Hrvatskom vojnom učilištu, jer je ministar bez objašnjenja čekao čak 15 dana da prijedlog za dodjelu činova uputi predsjedniku na potpis.

Iz Ministarstva obrane odmah su odgovorili priopćenjem u kojem tvrde da su odradili sve što je bilo potrebno za dodjelu činova.

Kažu kako je Hrvatsko vojno učilište 'Dr. Franjo Tuđman' popis Ministarstvu dostavilo 12. listopada, ali bez potrebne dokumentacije za prijam u službu i dodjelu prvog časničkog čina.

MORH je potom tražio dokumentaciju koja je dostavljena 20. listopada. Kažu i kako nisu u sudjelovali u kreiranju datuma svečanosti dodjele činova za kadete.

Javili su se poslije i članovi Udruge veterana 9. gardijske brigade 'Vukovi. Objavili su da se današnja 30. obljetnica ustrojavanja brigade u Gospiću neće održati prema službenom programu jer je u organizaciji došlo do problema s Uredom Predsjednika.

Udruga na Facebooku navodi da je Ured predsjednika 'samovoljno preuzeo glavnu riječ' te da su im htjeli nametnuti ograničenja za druge goste, koja im nisu prihvatljiva.

"Zbog nemogućnosti komunikacije sa Uredom predsjednika te ogromne količine arogancije i ega koja dolaze od Predsjednika", Udruga veterana navodi kako će vijence za poginule pripadnike, zajedno sa obiteljima poginulih i suborcima, na spomen obilježje poginulim pripadnicima u Vojarni "9. gardijske brigade Vukovi" položiti u 13 a ne u 11 sati, nakon svete mise u gospićkoj katedrali.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene