Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar o procesu posvajanja

Djeca u domovima, a potencijalni posvojitelji čekaju: "Nitko ne može biti smješten u instituciju pa da sustav na njega zaboravi"

Aktualno Galerija Posvajanje djece - 2 Posvajanje djece - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posvajanje djece - 3 Posvajanje djece - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posvajanje djece - 1 Posvajanje djece - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posvajanje Galerija 1/4 >>
U srijedu je obilježen Svjetski dan posvojenja. Statistike pokazuju da je lani u Hrvatskoj posvojeno 152 djece, a ove godine do današnjeg dana njih 162. O toj je temi u Dnevnik Nove TV govorio ministar Marin Piletić.

Iskustva parova i obitelji u procesu posvajanja su različita, ali se svima jedno zajedničko – čekanje. Jednog krivca nema, ali proces uvelike otežava spora administracija.

"U samom činu posvojenja fokus mora biti na djetetu i njegovom interesu, a onda sekundarno i na interesu posvojitelja. Sustav je takav da stručni tim prvo mora procijeniti okolnosti", rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

"To dugo traje. Mogu prihvatiti da se administrativne procedure mogu smanjiti, ali ne i stručna procjena i analiza prihvatljivosti posvojitelja te interesa djeteta", dodao je.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv HPV-a - 3 ''Budi mRAK'' Mladi u Slavoniji pozvani na besplatno cijepljenje protiv opasnog virusa: "Kada dobijete dijagnozu, u šoku ste i ne možete vjerovati"

Pročitajte i ovo Ilustracija Umiješala se i policija Drama u bolnici, mlada žena rodila četvrto dijete pa preminula: U svađi pale i prijetnje liječnicima - "Ljudi su bili u afektu"

Zatim je istaknuo do od 2021. u Ministarstvu postoji akcijski tim koji, u suradnji s centrima za socijalnu skrb, prati broj djece u smještaju

"Na dnevnoj bazi komuniciraju i nitko ne može biti smješten u instituciju pa da sustav na njega zaboravi. Zbog toga imamo interventni tim koji analizira i pokreće akcije da djeca, koja ispunjavaju uvjete, i dođu na red za posvojenje", rekao je ministar uživo u Dnevniku Nove TV.

"Prošle godine, koja je bila rekordna, je posvojeno 152 djece, a ove godine ih je već posvojeno 162 i očekujemo da će taj broj do kraja godine biti puno veći", zaključio je Piletić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene