Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Budi mRAK''

Mladi u Slavoniji pozvani na besplatno cijepljenje protiv opasnog virusa: "Kada dobijete dijagnozu, u šoku ste i ne možete vjerovati"

Aktualno Galerija Cijepljenje protiv HPV-a - 4 Cijepljenje protiv HPV-a - 4 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje protiv HPV-a - 3 Cijepljenje protiv HPV-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje protiv HPV-a - 2 Cijepljenje protiv HPV-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijepljenje protiv HPV-a - 1 Galerija 1/4 >>
Od četvrtka će se u Osijeku moći besplatno cijepiti protiv HPV-a. Pokrenula je to javnozdravstvena i edukativna kampanja ''Budi mRAK'', koja je usmjerena na promicanje cijepljenja protiv HPV-a kod mladih. Poražavajući je podatak da samo tri posto zemalja ulaže u preventivne mjere.

Koliko je HPV opasan, u srijedu se moglo čuti na okruglom stolu u Osijeku. Govorila je i Loretana, koja je pobijedila virus.

"S 29 godina sam se i sama suočila s dijagnozom na vratu maternice i na početku sam mislila da je riječ o nekakvoj laboratorijskoj pogreški. Međutim, uzastopnim ponavljanjem papa testa, ipak je prvi nalaz bio točan. Kada dobijete takvu vijest, pogotovo u tim godinama, naravno da ste u šoku i da ne možete vjerovati", rekla je Loretana Farkaš.

Pročitajte i ovo Grafiti u Zagrebu - 3 USVOJENA ODLUKA Zagreb kreće u borbu s vandalima: Počelo uklanjanje grafita, grad će platiti 100.000 kuna

Cijepljenje protiv infekcije HPV-a u Hrvatskoj je dostupno od 2007., a tek osam godina poslije uvedeno je u redoviti provedbeni kalendar cijepljenja. Prema istraživanjima, 99 posto žena se susretne s tim virusom, a poražavajući je podatak da samo tri posto zemalja ulaže u preventivne mjere.

"Možemo reci da je Hrvatska među prvim državama koja je i uvela besplatno cijepljenje i dječaka i djevojčica jer svi znamo da HPV virus itekako ne prepoznaje razlike medu spolovima", rekla je Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Pročitajte i ovo Novac DOBRO JE ZNATI Podigli iznos božićnica za dio umirovljenika, novac stiže i dugotrajno nezaposlenima: Pogledajte kako do financijske pomoći

Osječko-baranjska županija može se pohvaliti odazivom na cijepljenje. Samo u jednoj školskoj godini cijepi se 45 posto djece. No na tome ne žele stati, zbog čega organiziraju edukacije za mlade, ali i cijepljenje.

Zbog velike zainteresiranosti mladih, otvoreno je više termina od predviđenog. Cijepljenje počinje u četvrtak i sastoji se od tri doze.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene