Ministar Aladrović odgovorio je Sabini Tandari Knezović na aktualna pitanja o stravi u Međimurju, ali i pitanjima koja se posljednjih tjedana nameću ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Galerija Josip Aladrović - 1 Josip Aladrović - 2 Josip Aladrović - 3 +3 Josip Aladrović - 4

Strava u Međimurju. Tek rođenu bebu - staru 20 dana otac je udario metalnom šipkom, ozlijedio je i suprugu kojoj je zadao nekoliko udaraca po tijelu. Ozlijeđena beba i majka hitno su prebačene u Županijsku bolnicu u Čakovcu, gdje su im sanirane ozljede. 27-godišnji muškarac je uhićen i trenutačno je u policiji. Nakon kriminalističke obrade - trebao bi biti doveden državnom odvjetniku, koji će odlučiti - hoće li tražiti određivanje istražnog zatvora. Što je bio okidač za ovaj šokantan zločin, službeno još nije poznato.

Za Dnevnik Nove TV o ovom slučaju, ali i resornim pitanjima govorio je ministar Josip Aladrović.

"Majka je izrazila želju za boravkom u sigurnoj kući, odnosno za pomoći od strane našeg sustava. Od prvog trenutka smo tu i bit ćemo. Obitelj nije bila pod nadzorom. To pokazuje da je teško ponekad predvidjeti obiteljsko nasilje. Prema svim podacima koje imamo - nemamo saznanja da se radilo o obitelji koja je imala bilo kakvih problema", otkrio je ministar.

Sindikati javnih službi od Vlade traže 13. plaću, više novca za sistematske preglede i prijevoz, ali i povećanje osnovice za izračun plaća u javnim službama....

"Mi smo tek započeli ozbiljniji proces pregovora sa sindikatima. Svaki utorak imamo intenzivne sastanke. Ova tema se aktualizirala tek na posljednjem sastanku. Mi smo zatražili malu pauzu da bi iskalkulirali sve zahtjeve. Moram priznati da su vrlo intenzivni, da se broje u milijardama kuna i da nisu realni. Tu moramo podvući crtu i reći da svi oni zahtjevi koji su stavili pred nas nisu realni. Međutim, pregovarački postupak uvijek dovede do nekog dogovora. Kolika će povišica biti i hoće li ju biti - mislim da je to stvar pregovaračkih odbora...", rekao je.

Most se pohvalio da su prikupili dovoljno potpisa za referendum. "Iz povijesti nemamo razloga za neko preveliko povjerenje ono što pričaju saborski zastupnici Mosta. Zna se kakva je referendumska procedura. Dalje ćemo vidjeti u kojem će procesu to funkcionirati. Poznavajući sve ono što su do sada pričali, ne ulijevaju mi nikakvo povjerenje", poručio je Aladrović te dodao da tema po kojoj su pokrenuli referendum "je toliko iracionalna" da ne može vjerovati da se razgovara o tome. "Očito to njihovo, do sada, sijanje straha, a kasnije možda sijanje i smrti kroz ovakve inicijative rezultira određenim njihovim postupcima", objasnio je.

Josip Aladrović Ministar Aladrović o zahtjevima sindikata za 13. plaću: ''Svi se možemo složiti da u ovom trenutku nisu realni''

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Ministar Fuchs ima jako zanimljiv prijedlog za Stožer, za učitelje cijepljene jednom dozom: ''Mislim, ja ću predložiti...''

Kada su u pitanju COVID potvrde - na račun države testirat će se i dalje, rok ne postoji, rekao je ministar. "Prioritet je smanjiti troškove da se ljudi cijepe. Mi ćemo do daljnjeg plaćati testiranja, a vidjet ćemo do kad će to trajati. Iz konteksta socijalne skrbi - od kada smo uveli obvezu COVID potvrda, potrošili smo oko 1,1 milijun kuna na testove", otkrio je. Ako bude trebalo, ministar je siguran da će Stožer proširiti upotrebu potvrda.

Od prvog siječnja 2023. Vlada planira uvesti novi model obiteljskih mirovina. Mjesečna primanja mogla bi porasti za oko 214.000 umirovljenika. "Model ćemo predstaviti sredinom ili krajem siječnja. Od 2023. će rasti obiteljske mirovine. Model je takav da smo procijenili da su obiteljske mirovine najneadekvatnije, najniže u sustavu i vjerojatno ćemo ići na određenu mogućnost povećanja, ali i dodatka od bračnog druga - preživjeli će imati dodatak od onog umrlog", objasnio je.

Od neradne nedjelje nisu odustali, kaže. "Moramo je uskladiti s Ustavom", poručio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju