Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dugujemo im zahvalnost'

Mimohod u Splitu: 'Niste zaštitili branitelje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu je, u organizaciji udruge 'Volim Hrvatsku' mimohodom izraženo protivljenje progonu hrvatskih branitelja koje se tereti za ratne zločine, te je zamjereno hrvatskim vlastima da nisu stali u zaštitu branitelja.

'Cilj ovog mimohoda jest da pokažemo saborskim zastupnicima kako nismo zaboravili da dugujemo zahvalnost hrvatskim braniteljima za stvaranje hrvatske slobode', rekla je obraćajući se nazočnima na Rivi aktivistica udruge 'Volim Hrvatsku' Anita Barišić-Muslija. 'Umjesto da saborski zastupnici budu čuvari našeg sna, odnosno slobode, oni se odriču tvoraca tog sna - branitelja i izdaju ih stranim sudovima', rekla je ona, nakon čega su uslijedili bučni povici nazočnih: 'Izdaja, izdaja, izdaja...'.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ Nitko ih ni ne sprječava Mjere za Torcidu ne vrijede? Mimohod za Vukovar nisu prijavili, nisu se baš nosile ni maske, a svi nadležni peru ruke

Predsjednik udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora splitsko-dalmatinske županije Petar Gojun je zamjerio Ministarstvu branitelja na pasivnosti. 'U kninskim zatvorima je bilo 1.500 logoraša Hrvata iz Dalmacije, u Srbiji je bilo u logorima 6.000, a u Crnoj Gori 500 Hrvata, a nitko za to nije odgovarao', kazao je Gojun. Pri tomu je zamjerio na, kako je rekao, izjavi predsjednika Ive Josipovića u kojoj je odao priznanje Vojimiru Stanimiroviću za mirnu reintegraciju vukovarskoga područja. 'A što je Stanimirović radio prije mirne reintegracije?', upitao je Gojun.

'Srbija Hrvatskoj nikad neće oprostiti Vukovar'

Predsjednik udruge dragovoljaca Domovinskog rata 1991. Dražen Kasprek-Tajson je istaknuo kako je Srbija slomila kralježnicu na Vukovaru i zato 'nikad Hrvatskoj neće oprostiti Vukovar'. A nakon što je kazao kako 'trebamo pomoći Anti Gotovini', uslijedili su burni povici 'Ante, Ante...'. Neki od prosvjednika su nosili bedž s likom generala Ante Gotovine. 'Hrvatska vlast tolerira popise naših branitelja koje šalje Srbiji, a Vlada kaže da će objaviti te popise, no što će nama objavljivanje tih popisa, njih treba poništiti', rekao je Kasprek.

Govornici su također isticali da daju potporu uhićenim braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, koji su za vrijeme rata bili u srpskim koncentracijskim logorima. Kordinator splitskog ogranka udruge 'Volim Hrvatsku' Goran Mihovilović je rekao kako se hrvatski branitelji nalaze na popisu 'masonskih organizacija'. Skup na Rivi je završen paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom nazočnih za hrvatske branitelje.

Prosvjednici su nosili hrvatske zastave te transparente na kojima je pisalo: 'O divni moj Vukovare, ti ćeš još puno za svojim sinovima plakati', 'Tko ste vi da nam sudite', 'Branitelji hrvatske časti'. Za vrijeme mimohoda od Vukovarske ulice do Rive sudionici su pjevali dmoljubne pjesme: 'Oj Hrvatska mati', 'Marjane, Marjane'.

>> Vukovar - grad tolerancije i suživota

>> Ministarstvo branitelja prosvjednike zove na razgovor

>> 'Hrvatska je nastala krvlju hrvatskog naroda'

Organizatori iz udruge 'Volim Hrvatsku' su izvjestili kako im je uoči večerašnjeg splitskog mimohoda stigla uputa iz središnjica braniteljskih udruga u Zagrebu da ne ne nose ratne zastave, koje nisu bile ni primjećene večeras na Rivi i za vrijeme mimohoda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene