Za zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića novi problemi zbog afere SMS.

Galerija


Prema neslužbenim informacijama, Milijan Brkić je prije nekoliko dana ispitan u policijskom USKOK-u u nastavku kriminalističkog istraživanja u postupku koji se vodi protiv Franje Varge i Blaža Curića.

Vezani članci Milijan Brkić u Saboru (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Ni nakon godinu dana joj se ne nazire kraj: Svi krakovi afere SMS Milijan Brkić, Jozo Brkić, Franjo Varga, Blaž Curić (Foto: PIXSELL) Afera SMS: Zbog sumnje na odavanje službene tajne Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo izvide

Pretragom oduzete elektroničke opreme trag je istražitelje doveo do Milijana Brkića. Brkića u predistrazi tog novog kraka afere SMS, kako neslužbeno doznajemo, sumnjiče da je presretao računalnu poštu svoje bivše supruge preko Franje Varge.

Brkić je odgovorio na upit Dnevnika Nove TV o okolnostima ispitivanja i odlasku u policijski USKOK. 

"Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci, ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije", rekao je Brkić za Dnevnik Nove TV.

Oglasio se i MUP

Nedugo nakon objave ove informacija oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova. Ne navodeći imena, MUP je potvrdio da su tijekom istrage o "dva hrvatska državljanina"(...)"utvrdili postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti". Slučajevi su, kažu u MUP-u, iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, a na štetu su više osoba. 

Dodaju i da, s obzirom na tajnost izvida, nisu u mogućnosti iznositi više detalja, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti. 

"Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku, u suradnji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je dosadašnjim radom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dva hrvatska državljanina počinila kaznena djela "Sprječavanje dokazivanja", opisanog u čl.306.st.2.KZ-a, kao i pomaganje u sprječavanju dokazivanja u odnosu na sudski postupak koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Z.M. i dr. Zbog navedenog protiv njih je USKOK-u podnijeta kaznena prijava.

Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja došlo je i do kompromitacije posebnih dokaznih radnji te je policija nastavila svoj rad.

Također, tijekom provođenja navedenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici, pored ranije navedenih kaznenih djela, utvrdili postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, i to iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu više osoba.

S obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi više detalja, a kriminalističko istraživanje se nastavlja."