Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procurili detalji korespondencije

Afera SMS: Zbog sumnje na odavanje službene tajne Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo izvide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je tjednik Nacional objavio detalje korespondencije i detalje iz tajnog istraživanja protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze, Franje Varge i Blaža Curića u nastavku afere SMS, Općinsko državno odvjetnišvo u Zagrebu pokrenulo je istragu zbog sumnje na odavanje službene tajne.

"Izvidi su naloženi u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do odavanja podataka koji se odnose na kazneni predmet u kojem je državno odvjetništvo odredilo tajnost istraživanja, a koji su potom objavljeni u navedenom članku, te otkrivanja osoba koje su te podatke odale. Izvidima će se provjeriti i navodi iz podneska jedne od žrtava, u kojem se također iznose sumnje na počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 300. Kaznenog zakona", navodi se u propćenju ODO-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od Mamića do Udbe i Jovanke Ni nakon godinu dana joj se ne nazire kraj: Svi krakovi afere SMS Slika nije dostupna Gdje je vjerodostojnost? Optuženi Franjo Varga: "Tražim sastanak u DORH-u, reći ću tko mi je dao SMS-ove"

Podsjetimo, Nacional je objavio korespodenciju četvorice članova te grupe i pri tome naveo tko su, uz Karmen Brkić, bivšu suprugu potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije, osumnjičeni Milijan Brkić, njegov brat Jozo Brkić, kum i bivši suborac Blaž Curić te bivši informatičar MUP-a Franjo Varga.

Kako je Dnevnik Nove TV doznao, odvjetnica Ivka Jukić Pavelić po nalogu njezine stranke, Karmen Brkić iz Zagreba uputila dopis Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Brkić je, piše u dopisu, u svojstvu svjedoka i oštećene, bila pozvana na davanje iskaza u ODO u Osijeku.

"U medijima je objavljeno da je u predmetu određena tajnost istraživanja radi zaštite integriteta navodnih oštećenika. Prema saznanjima iz medija, nitko od branitelja nije do sada dobio mogućnost uvida i kopiranja dokumentacije u spisu.

Međutim, 30. travnja 2019. godine, u tjedniku Nacional broj 1097. objavljen je sadržaj predmetnog spisa. Čak i jedan od podnaslova objavljenog teksta ukazuje na krajnju nedopustivost zadiranja u privatnost oštećenika navodeći: 'Priroda opasnog delikta kojim se na najgori način narušava intima žrtava braće Brkić', dok se u tekstu nadalje precizira: 'Nacional je uspio dobiti uvid u manji dio službene dokumentacije iz istražnog prijedloga protiv Milijana i Joze Brkića...'

Slijedom navedenog, smatram da egzistira evidentna osnovana sumnja na počinjenje više kaznenih djela od strane nama nepoznatih službenih osoba uključenih u predmetno istraživanje, a čime su zasigurno ostvarena bitna obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 300. KZ-a.

Slijedom rečenog, ovim putem Vas molim da u žurnom postupku poduzmete sve raspoložive zakonske radnje i mjere radi utvrđenja zakonitosti postupanja stvarno i mjesno nadležnih ODO, te sprječavanja daljnje povrede zakonom i Ustavom zaštićenih prava moje stranke", piše u dopisu koji je odvjetnica Ivka Jukić Pavelić uputila ŽDO u Osijeku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene