Milan Bandić tužio je javnu televiziju zbog prenošenja Milanovićevih izjava u kojima ga je 'oklevetao i uvrijedio'.


Premijer Zoran Milanović i zatvoreni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu su se susreli u sudnici Općinskog građanskog suda, gdje je premijer ispitan kao svjedok u parnici u kojoj Bandić od javne televizije potražuje 120.000 kuna odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je navodno oklevetao i uvrijedio.

Vezani članci Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću na Županijskom sudu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Kojić na suđenju Bandiću: ''O službenim putovanjima odlučivali gradonačelnik i pročelnici ureda'' Suđenje u aferi Agram (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Na suđenju Bandiću za Aferu Agram vozač se pravdao sprovodom žene, USKOK mu odgovorio: "Ta žena je živa..."

Pred sutkinjom Zorkom Čačić Zagrajski premijer je na pitanje trebali li mu pustiti spornu snimku zbog koje je Bandić tužio javnu televiziju kazao da nema iskustva s takvim stvarima te da je na sud došao jer mu je dužnost svjedočiti. Potom je u sudnici puštena snimka intervjua u kojoj Bandića povezuje s pričama o korupciji i klijentelizmu.

Svega desetak minuta trajalo je svjedočenje premijera Zorana Milanovića.

Nakon što je u sudnici Općinskog građanskog suda odgledao snimku spornog intervjua prikazanog nakon prošlogodišnjeg prvog kruga lokalnih izbora u kojoj Bandića povezuje s korupcijom i klijentelizmom Milanović je potvrdio autentičnost svojih izjava i nakon desetak minuta napustio sudnicu.

Tužitelj Bandić u sudnici je potom ponovio da ga je Milanović izvrijeđao. Rekao je i da ne zna je li slučajnost što je dva tjedna prije ove rasprave uhićen.

Milanović je u tom postupku trebao svjedočiti još početkom rujna kada je nedolazak ispričao službenom spriječenošću na što ga je sutkinja, pod prijetnjom novčane kazne od 2.000 kuna, pozvala da premijerske obveze uskladi sa sudskim.

 Evo zašto je Bandiću odbijena jamčevina!

No, u međuvremenu je Bandić uhićen i zadržan u istražnom zatvoru pa je na sud dovezen iz Remetinca u pratnji trojice pravosudnih policajaca koji ga čuvaju i u sudnici. S Milanovićem je na svjedočenje, koje je izazvalo velik interes javnosti, došao službeni tjelohranitelj.

Bandić javnoj televiziji zamjera što se ni jednim komentarom nije ogradila od Milanovićevih 'sramotnih izjava' što, kako tvrdi, pokazuje da se slažu s iznesenim mišljenjem. No, odvjetnik javne televizije Emil Havkić pojašnjavao je kako je javna televizija 'u dobroj vjeri prenijela uživo intervju s premijerom' pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija. Odvjetnik je tvrdio da bi bilo kakvo ograđivanje od izjava političara bilo protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava jer se medije tako uvlači u političke odnose između različitih političkih opcija i stavova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook