Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O podjeli na regije

Milanović Slavoncima: Ne vjerujte galamdžijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović poručio je danas Slavoncima da ne vjeruju 'galamdžijama', koji tvrde da je podjela Hrvatske u dvije regije prijevara kojom se Slavoniju i Baranju želi zaustaviti u privlačenju sredstava iz europskih fondova.

Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je danas Slavoncima da ne vjeruju 'galamdžijama', koji tvrde da je podjela Hrvatske u dvije statističke regije prijevara kojom se Slavoniju i Baranju želi zaustaviti u privlačenju sredstava iz europskih fondova.

'Teško je te stvari objašnjavati 'na galamu' što uporno radi jedan dio političkog spektra', izjavio je Milanović na upite novinara da komentira pojedine optužbe vezano za dvije statističke regije te je poručio ljudima u Slavoniji da im 'takvi lažu' i da ne vjeruju onima koji govore da to nije dobro.

'To nije istina. To je dobro za Hrvatsku', kazao je Milanović na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a.

'Da bi se dogodio crni scenarij o kojem govore neki političari iz istočne Slavonije, i da bismo prešli 75 posto prosjeka EU, kao regija sjeverne Hrvatske, morali bismo u slijedećih sedam godina imati kineske stope rasta. Hrvatska to nikad nije imala i drago mi je da su gospoda veći optimisti od moje Vlade i mene osobno, ali to je naprosto nemoguće. Kad bi se to i dogodilo, Hrvatska bi za sedam godina ostvarila takav dramatičan napredak, u pozitivnom smislu, da bi priča o EU fondovima postala drugorazreda. To se, nažalost, neće dogoditi. Mi ćemo rasti, ali ne možemo rasti tolikom brzinom', naveo je Milanović.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde

>> Milanović: Očekivali smo ovo, to je mali, ali važan korak, hvala na strpljenju

Ustvrdio je da će Slavonija, barem 14 godina, imati otvorene apsolutno sve fondove i resurse. 'A koliko će ih iskoristiti, ovisit će o sposobnosti i pameti lokalnih političara - lidera, a ne galamdžija', kazao je Milanović.

Na pitanje novinara očekuje li da će svi ministri poštovati proračunske datosti s početka godine, premijer Milanović je odgovorio: 'Morat će, svi ćemo morati, tu nema kompromisa'.

'Imamo prihodovnu stranu proračuna u relativno dobrom stanju, no moramo održati obećanja koja se tiču rashodovne i ne smijemo potrošiti više od onoga što smo rekli da ćemo potrošiti. Morali smo se odreći i božićnica i regresa. Naprosto nije išlo drukčije. Meni je najteže što osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici i profesori moraju raditi za tako male plaće. To je možda najpocjenjeniji posao, ali tako je. Bit će bolje', kazao je Milanović.

Nije želio komentirati današnje priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola, koji je demantirao napise u pojedinim medijima o redovitim susretima, skrivenim od javnosti, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i hrvatskog premijera.

'To ne mogu komentirati. To je neozbiljno', kazao je premijer Milanović odbijajući na upit novinara komentirati medijske napise. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene