Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer u Rijeci

'Pelješki most nije Potemkinovo selo, neću otvarati gradilište bez novca!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović je u društvu ministra Siniše Hajdaša Dončića posjetio Rijeku. Tamo se susreo s europskim povjerenikom Siimom Kallasom, a razgovarali su o željezničkom koridoru 5b.

Premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas su u Rijeci na sastanku s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za promet Siimom Kallasom razgovarali o izgradnji željezničkog koridora 5b, jednog od glavnih europskih prometnih pravaca.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo"

>> Barrosov zamjenik o Pelješcu: Koliko ja znam, nijedna solucija nije izabrana

Hrvatska u razdoblju od sljedeće do 2020. godine namjerava dovršiti prugu Rijeka-Botovo, koja bi se sufinancirala iz EU fondova, a za što su projekti već u pripremi, dok su neki i u realizaciji. Spomenuta bi pruga trebala pridonijeti podizanju kapaciteta riječke luke jer će teret prema središnjoj Europi njom teći brže i lakše. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko dvije milijarde eura.

'Potencijal Rijeke i Hrvatske je puno veći od ovoga što je ostvareno. Do kraja desetljeća Hrvatska će sigurno imati modernu željezničku prugu od Rijeke do mađarske granice, a onda i Budimpešte', rekao je Milanović, napominjući da se uspješnost svake nacije i svake ekonomije mjeru u tome koliko je u stanju optimizirati vlastite resurse.

'Desetljećima, da ne kažem stoljećima, se na to čekalo. I ne smije se više nikada dogoditi da ovdje kranovi i dizalice budu micani nakon što su već odavno dali svoje. Moramo stalno ulagati, stalno težiti tome da budemo bolji, da budemo uspješniji, jer ulaskom u Europsku uniju se natječemo sa skoro najuspješnijima na svijetu i ta pravila igre, koliko god bila primamljiva, su i zahtjevna i teška', dodao je.

O Pelješkom mostu: Argumenti u naš prilog su ogromni, ali dok nije gotovo, nije gotovo

Osvrnuo se i na izgradnju Pelješkog mosta. Nije htio potvrditi hoće li se krenuti u njegovu izgradnju jer još ništa nije 100 posto sigurno. 'Neću tako funkcionirati. Ne pada mi zaista na pamet da odem na Pelješac ili u Komarnu i da još jednom otvorim gradilište bez da znam da postoji novac i da su ugovori tu, da ćemo te ugovore moći poštivati i da je financijska konstrukcija zatvorena. To nije Potemkinovo selo, kako se nekad gradilo', rekao je premijer.

'Što se tiče Pelješkog mosta, odnosno prometne solucije za povezivanje Hrvatske s Hrvatskom, na nešto ćemo sigurno ići, ja sam optimist', dodao je.

'Nema takvog primjera u Europi, da imate odvojen komad teritorija EU. To nije ni toliko velik novac, ako ćemo pravo govoriti. Tu se ne radi o milijardama, tu se radi o najviše nekoliko stotina milijuna eura. To su sve ogromni argumenti u naš prilog, ali dok nije gotovo, nije gotovo. Bez obzira što su lokalni izbori za dva tjedna, ja ću to reći tek kad budem potpuno siguran, a kakav će to utjecaj imati na lokalne izbore, ne znam, ali mi u politici funkcioniramo drugačije od svojih prethodnika i tako će biti', zaključio je Milanović.

Hajdaš Dončić je najavio skori pronalazak strateškog partnera za ulazak u HŽ Cargo.

Nakon sastanka, Milanović, Hajdaš Dončić i Kallas brodom su obišli lučki bazen Luke Rijeka te razgledali kontejnerski terminal i Zagrebačku obalu. U rad su pustili i nove lučke kranove.

Kallas je na Twitteru napisao kako je impresioniran Milanovićevom informiranošću o infrastrukturnom razvoju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene