Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u petak da podržava aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu.


"Vidio sam da je udruga Franak uputila Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji prijavu kojom nastavlja borbu za prava hrvatskih građana oštećenih zbog kredita u švicarskim francima. Budući da je kolektivna presuda u slučaju franak pravomoćna već dulje vrijeme, a brojni građani još nisu obeštećeni, podržavam aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu", napisao je predsjednik Milanović na svojoj Facebook stranici.

Vezani članci Andrej Plenković i Peđa Grbin Milanovićev rejting u slobodnom padu, većina građana ne podupire rad Vlade. HDZ daleko ispred SDP-a, a za treće mjesto nastala prava gužva Zoran Milanović Milanović: "Ako treba cijepit ću se prvi, mislim da bi se svi trebali cijepiti. Sutra se zatvaraju lokali, to je trebalo i ranije"

Poručio je da će se uvijek zalagati za poštivanje hrvatskih zakona i neovisnosti pravosuđa.

"Biti na strani slabijih - a u ovom slučaju to su korisnici kredita u francima – nije samo moja dužnost, već prije svega jasan stav da ću se uvijek zalagati za poštivanje hrvatskih zakona i neovisnosti pravosuđa", istaknuo je Milanović.

Inače, parlamentarna stranka SNAGA i Udruga Franak izvijestile su u srijedu da su poslale prijavu Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji, kojom se traži "konačno zaustavljanje nepoštena poslovanja hrvatskih banaka koje su prije 2013. ugovarale nepoštene kamatne stope te koje su osuđene u kolektivnom postupku zbog ugovaranja nepoštene valutne klauzule CHF".

Rečeno je da "banke nakon pravomoćnosti presude u slučaju franak nisu prestale s naplatom anuiteta na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi te nisu prestale primjenjivati tečaj CHF u kreditima koji nisu konvertirani, iako kolektivna presuda sadrži nedvojbeni izvršni dio koji glasi: "Zabranjuje se tuženim bankama takvo ili slično ponašanje ubuduće“. (Hina)