Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravi razlog zašto ga štiti

Milanović je svjestan da bez Čačića njegova Vlada i koalicija padaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što čeka Čačića u političkom smislu, a što vladajuću koaliciju i Vladu, tek trebamo doznati.

Zapravo najteže pitanje, na koje ćemo odgovor znati tek kad ćemo vidjeti kako su građani na to reagirali, kako su birači ove koalicije reagirali, pa u krajnju ruku i birači kojima je premijer nedavno poručio kako je ljestvica podignuta visoko, što se tiče njegove Vlade i njezinih dužnosnika - jest pitanje vjerodostojnosti prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića te premijera Zorana Milanovića, kao i njegove Vlade.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića

>> Čačić: Važno mi je da se valjanošću presude briše dosje

O Čačiću hrvatska javnost više manje sve zna. Za velik dio građana on je negativan političar zbog svojih stavova i načina na koji iste iznosi. Radimir Čačić za sebe govori kako nema namjeru biti popularan te kako mu ne smeta da govori i na nepopularan način te da zbog toga bude čak i omražen kod hrvatskih građana. Ipak, zanimljiv će biti način na koji će sve to građani prihvatiti nakon današnje presude Čačiću te može li premijer Milanović pretrpjeti kritike javnosti, kojih će zasigurno biti.

I dok su neki današnji dan za Radimira Čačića nazivali 'Danom D', nakon presude su isti u izjavama ostali suzdržani. No, političari nepravomoćne presude zapravo ne bi trebali komentirati. No, često su naši političari, kako im je to odgovaralo, to javno davali do znanja.

Zanimljiv je možda stav HDZ-a, od kojeg se možda očekivao i žešći stav, s obzirom na to da je Radimir Čačić godinama za HDZ bio primjer onoga, što ova vlast ne bi trebala biti i kojeg su stalno prokazivali.

Ipak, mnogi su danas pazili i birali riječi te su na cijeli slučaj gledali iz dva segmenta - ljudski, gdje su suosjećali s Čačićem i onim što proživljava, jer se to moglo zapravo dogoditi bilo kome; te politički segment, jer je Čačić utjecajni političar, a na Zapadu se s funkcija odlazi i zbog puno manjih razloga. U Hrvatskoj je tako najsvježiji primjer, odlazak bivše ministrice okoliša Mirele Holy, zbog privatnog emaila. Danas su ipak svi na Markovom trgu pratili suđenje iz Mađarske na Novoj TV.

Pitanje pravosuđa - da ili ne?

Zoran Milanović možda nije trebao spominjati i uspoređivati Čačićev slučaj sa slučajem pokušaja pokretanja istrage protiv šefa MOL-a Hernadyja te uspoređivati stanje pravosuđa jedne i druge zemlje. No, Milanović je možda rekao ono što je većina građana, kada se događao slučaj Hernady u Hrvatskoj, mislila i kada su građani bili frustrirani, a to je zašto Mađari uopće nisu dozvolili pokretanje istrage hrvatskom odvjetništvu.

Isto tako, zanimljiva je i izjava mađarskog premijera Orbana, koji pokušava braniti svoju zemlju ističući kako se smrti dvaju osoba ne mogu uspoređivati s poslovnim neuspjehom, što je točno, ali na taj način Orban možda indirektno priznaje kako je bilo kriminala u privatizaciji Ine. Stoga, ostaje pitanje zašto se to proglasilo nacionalnim interesom te se zabranilo provođenje istrage protiv prvog čovjeka MOL-a?

Čačićev 'vitez na bijelom konju'

Zanimljivo je i kako je najveći zaštitnik i saveznik Radimira Čačića zapravo premijer Milanović, a ne Čačićeva stranka HNS. Milanović i Čačić, kažu njihovi suradnici, imaju sjajan prijateljski i partnerski odnos već godinama. To je točno, no Zoran Milanović brani Čačića iz jednog pragmatičnog političkog razloga. Bez Čačića, njegova bi Vlada pala. HNS bi napustio koaliciju i uslijedili bi prijevremeni izbori.

Milanović, s druge strane, mora biti svjestan kako će imati sve više nezadovoljnika unutar SDP-a, koji će mu početi prigovarati, doduše ne još javno, ali će se oni sve češće i češće pojavljivati. Nadalje, sve je ovo vrlo znakovito i za Radimira Čačića, jer njegova stranka šuti i ne govori ništa, no Čačić će to morati riješiti sa svojom strankom. Je li on njima uistinu teret? Smeta li im? Jesu li se zbog te situacije sveli na svega dva do tri posto, a 'do jučer' su bili na šest ili sedam?

Radimir Čačić vjerojatno je svjestan i svoje nepopularnosti u javnosti, ali isto tako svi u HNS-u moraju biti svjesni da je on upravo on svojim sjajnim pregovaračkim sposobnostima svojoj stranci priskrbio najviše mandata u Saboru i ministarskih mjesta. Stoga je teško povjerovati da oni isti rezultat mogu ponovno ostvariti, kao što je to Čačić ostvario u koaliciji sa Zoranom Milanovićem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene