Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLOČIN IZ DOBA UDBE

Milanović i dalje ima isti stav o pomilovanju Perkovića i Mustača: "To je jasno definirano još u kampanji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoran Milanović u vezi s molbom za pomilovanje bivših dužnosnika Službe državne sigurnosti za vrijeme SFRJ, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, i dalje ima isti stav, priopćio je ured Predsjednika, što bi značilo da to pravo neće konzumirati niti će razmatrati molbu.

"Vezano za molbu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, mogu vas izvijestiti kako predsjednik Republike Zoran Milanović o tome i dalje ima isti stav kakav je već više puta javno komunicirao", odgovorio je glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić.

Pozivajući se na izvor iz Ureda predsjednika, današnji Novi list objavio je da "Milanović neće pomilovati Perkovića i Mustača" te da "molbe nisu ni razmatrali".

Lis prenosi kako iz Ureda predsjednika ističu da Milanović samo slijedi stav koji je javno definirao u svojoj kampanji 2019., "da akt pomilovanja, znači promjena sudskih odluka, ne smije biti u njegovoj nego u nadležnosti Sabora ili nekog drugog".

"Milanović je najavio da on to pravo neće konzumirati i tako se ponaša u predsjedničkom mandatu u odnosu na sve molbe za pomilovanje koje je dobio. Ni u čemu se predsjednikov pristup molbi Perkovića i Mustača ne razlikuje od onog prema svim ostalim molbama", istaknuo je izvor Novog lista.

Naglasio je pritom i da Milanović nije odbio molbe Perkovića i Mustača, nego ih uopće nije razmatrao, jednako kao niti gotovo tristotinjak drugih molbi za pomilovanje.

Đureković je ubijen u atentatu 1983. godine, a Perkovića i Mustača je 2016. godine Visoki zemaljski sud u Münchenu proglasio krivima zbog pomaganja u tom ubojstvu te kaznu služe u Hrvatskoj.

Molbu za njihovim pomilovanjem u travnju je podnio odvjetnik Anto Nobilo, a podržalo ju je nekoliko umirovljenih generala iz Domovinskog rata, među njima i Ante Gotovina, obrazlažući to njihovim zaslugama u obrani Hrvatske u Domovinskome ratu.

Molbu je, temeljem procedure, Nobilo poslao Ministarstvu pravosuđa i uprave koje ju je potom proslijedilo predsjedniku Republike na odlučivanje, uz prijedlog resornog ministra Ivana Malenice da ih se ne pomiluje.

Molba za pomilovanjem i potpora dijela generala izazvala je brojne reakcije u hrvatskoj javnosti kao i svađu između predsjednika države i predsjednika Vlade. Iz HDZ-a su poručivali da je riječ o političkoj inicijativi te da je molba "kreirana između odvjetnika i Ureda predsjednika".

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved tako je rekao kako mu je jasno da su pojedini generali prepoznali doprinos Perkovića i Mustača u Domovinskom ratu kao olakotnu okolnost, ali i ustvrdio kako je ujedno bitno da ih taj doprinos ni na koji način ne može abolirati od zločina koje su počinili u sustavu bivše jugoslavenske tajne službe Udbe.

Milanović je isticao da nije unaprijed znao za tu inicijativu te poručivao kako je HDZ odnosno premijer vezan za Udbu, ustvrdivši da je sam premijer Andrej Plenković "udbaški nasljednik, gojenac".

Pročitajte i ovo Ivan Tolj, umirovljeni general-bojnik udbaško-kosovske metode Umirovljeni general Tolj oštro o prijedlogu pomilovanja Perkovića i Mustača: "Vrlo je nezgodno ako vidite sličan rukopis 30 godina kasnije. Ovo nije bezazleno"

Milanović je u više svojih ranijih izjava o toj temi rekao kako mišljenje o pomilovanjima nije promijenio, kao i da o konkretnom slučaju nije razmišljao dok nije došlo pismo koje su potpisali generali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvrnuli se i na Tuđmana Grupa generala protiv pomilovanja: "To su prokušane udbaško-kosovske metode, siju razdor." Oglasili se i veterani 4. gardijske brigade

"Ako ih odbijem odmah, ispast će da su budale, da su nečiji pijuni, a nisu", objasnio je tako u travnju. Po Zakonu o pomilovanju, predsjednik Republike može pomilovati osobe osuđene za kaznena djela, za kazne koje su izrekli sudovi u Hrvatskoj ili koje se izvršavaju u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene