Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jednoj godini

'Lažni korisnici socijalnih prava 'uzeli' 45 milijuna kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centri za socijalnu skrb nakon revizije prava, pronašli su oko 4.200 korisnika koji nisu imali pravo na određene naknade. Lažni korisnici tako su državi uzeli 45 milijuna kuna, kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Nakon revizije prava osoba koje su dobivale naknadu iz sustava socijalne skrbi, otkriveno je kako je isplaćeno oko 45 milijuna kuna osobama koje na to nisu imale pravo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tipična hrvatska priča Kako je ministar Piletić obmanuo javnost: Majka iz Slavonskog Broda rodila devetero djece, petero joj već oduzeli. Je li mališan trebao umrijeti da se spase preostala djeca? Ilustracija Tragedija i tuga Roditelji preminulog dječaka: "Zašto nam to rade? Neka znaju da djecu nikada neće dobiti"

>> Evo tko sve može računati na besplatne udžbenike!

'Od početka godine Centri za socijalnu skrb provodili su reviziju prava. Pronašli smo oko 4.200 korisnika koji nisu imali pravo na određene naknade, bilo da su se uvjeti na naknadu promijenili ili smo čak našli ljude koji su radili po dvije-tri godine, a paralelno su uzimali socijalnu naknadu. Tim ljudima su obustavljena rješenja i pokrenuti su postupci za povrat sredstava. Izračunali smo da smo od početka godine imali tih 4.200 ljudi manje u sustavu bismo uštedjeli 45 milijuna kuna, što nije malo. Sad ćemo na tih pola godine najvjerojatnije uštedjeti pola od toga, dakle nešto više od 20 milijuna kuna', rekla je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih za Novi list.

'Jedan od najdrastičnijih primjera bila je osoba koja je bila više godina mrtva, a obitelj je i dalje primala doplatak za pomoć i njegu', ispričala je Opačić.

Taj će novac, ističe ministrica morati biti vraćen. Pojasnila je kako će sustav otkriti tko novac može vratiti. 'Razmijenili smo certifikate sa svim upravnim tijelima, kojima bismo do jeseni mogli preko sustava OIB-a vidjeti podatke, od prebivališta, statusa, imovine do prihoda koje imaju, pa ćemo puno lakše moći kontrolirati.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene