Povodom bijelog štrajka liječnika, ministar zdravstva Milan Kujundžić bio je gost Dnevnika Nove TV.

Galerija


U srijedu će biti dvosatni štrajk svih liječnika obiteljske medicine. Što možete poručiti pacijentima, da ne dolaze u ordinacije?

Nema štrajka. Doći će jedna skupina od pretpostavljam nekoliko desetaka ljudi protestirati i tražiti maksimum za one koje oni predstavljaju. Međutim, velika većina liječnika koji rade u primarnoj medicini su zadovoljni novim zakonom tako da pacijenti trebaju ići.

Ali velika većina liječnika su pod koncesijom – njih 90 posto. Zašto onda ne dopustite i ostalim liječnicima koji su na plaćama domova zdravlja da isto budu koncesionari?

Vezani članci Žrtva obiteljskog nasilja - 2 Mučna ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Na početku je sve bilo super. Poslije toga je krenulo udaranje, zlostavljanje, pred djetetom, njegovom majkom. Gledao me kao sluškinju..." Štrajk najavili medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza Zagrebački medicinski tehničari i vozači saniteta najavili štrajk: ''Mislim da vrijedmo više''

Hrvatskoj, bar u ovom trenutku, poučeni privatizacijom '90-ih i poučeni nacionalizacijom '40-ih godina, treba i javno i privatno.

Hoćete reći kada bi sve bilo pod koncesijom da naša zdravstvena usluga ne bi bila ista, da praktički privatnici, pogotovo u malim sredinama, ne bi radili specijalističke zahvate i preglede?

Nisam htio reći da u ničemu, a poglavito ne u zdravstvu ne smije se ići na ishitrene i nepromišljene poteze. Postoje dobra iskustva s domovima zdravlja i ne treba ih izbrisati. S druge strane treba sačuvati i privatni dio, odnosno liječnike da rade kao što sada rade u koncesiji, u buduće u tzv. ordinaciji.

Doktori koji sada rade i naplaćuju se od domova zdravlja, praktički nemaju nikakav motiv. Kako bi mi rekli – radio, ne radio, plaćica ide. Može li se njih nekako stimulirati?

I na to smo mislili u novom zakonu koji ide u srijedu na Vladu. Predviđeno je da oni koji rade kao djelatnici doma zdravlja, ako rade više mogu imati plaću osjetno veću nego što je sada.

Koliko?

Može imati 10.000, 15.000, 17.000 kuna.

Nije li i vama problem da ravnateljima domova zdravlja odgovara da imaju što više doktora na plaći, dobit će više novaca iz HZZO-a i ovo im je idealna situacija?

Moglo bi se, uvjetno rečeno, i takva opservacija napraviti. Međutim, nama trebaju domovi zdravlja s tradicijom koju su imali, ali nam trebaju i liječnici koncesionari kako bi bili što više motivirani ostati u Hrvatskoj, S ovim modelom isključuje se i mogućnost manipulacije od pojedinaca jer sada tko će dobiti novu koncesiju, odnosno novu ordinaciju više ne odlučuje ravnatelj niti župan nego odlučuje županijska skupština, a time se sužava prostor za eventualne manipulacije.

Kvaliteta usluge nas koji ćemo odlaziti u domove zdravlja hoće li novim zakonom biti ista ili veća ili manja?

Sigurno manja neće biti. A ni sada nema razlike između liječnika koji je djelatnik doma zdravlja ili je u koncesiji. Pomacima koje radimo sigurno će biti određen iskorak naprijed.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr