Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novca u proračunu - nema

Neočekivan udar za državnu blagajnu: Ministrica Divjak traži načine kako svoj djeci dati besplatne udžbenike

Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Zahuktava se priča oko besplatnih udžbenika za osnovne škole. Novca u proračunu još uvijek nema.

Dok ministrica obrazovanja Blaženka Divjak traži načine kako svoj djeci kupiti knjige, koalicijski partner Milan Bandić ide i korak dalje. Traži besplatne udžbenike za sve srednjoškolce, a roditeljima s više djece priznao bi, po zagrebačkom modelu, i status odgojitelja.

Pročitajte i ovo Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Zakon o udžbenicima diže prašinu Ministrica Divjak: ''Neki nakladnici napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću'' Slika nije dostupna nema više tegljenja Ministrica Divjak: ''Udžbenici će biti kvalitetniji i jeftiniji, a torbe lakše''

Besplatni udžbenici neočekivan su udar za državnu blagajnu. Prema okvirnim procjenama ministarstva, udžbenici stoje oko 200 milijuna kuna, a ako bi se tome pridodale i radne bilježnice, to je onda dodatnih još oko 100 milijuna kuna.

Ministrica kaže da je sa zajednicom županija održala sastanak i prije Bandićevog zahtjeva te da se model razmatra već neko vrijeme: ''Na način da taj sustav bude održiv, a da bi on bio održiv, on ne smije biti mjera od jedne godine, nekakav vatrogasna mjera od jedne godine, nekakav populistički potez, nego moramo razviti sustav koji ne smije ostaviti roditelje na cjedilu.''

Sve opcije su na stolu pa i uvođenje imovinskog cenzusa. Jedan dio građana smatra da je potreban, drugi da nije. Prema okvirnim podacima Ministarstva, trenutačno četiri županije nabavljaju udžbenike samostalno ili u suradnji s gradovima i općinama. Uz njih, još 30-ak gradova i 40-ak općina ih djelomično subvencionira ili kupuje. Ovim je mjerama ukupno pokriveno oko 60% učenika.

Za ovu školsku godinu školarcima do četvrtog razreda iz malenog mjesta Cerić, udžbenike je darovao Marcelo Brozović.

Nova mjera pomogla bi mnogim siromašnim općinama i gradovima. Pa i općini Nuštar. ''Mi smo prije četiri godine financirali kompletno za sve učenike osnovne škole Zrinski Nuštar. Tako da su se oni mijenjali, četiri godine su djeca mijenjala te udžbenike'', rekao je Hrvoje Drinovac, načelnik općine Nuštar.

A čini se da će na tu varijantu ići i država. ''Novi zakon o udžbenicima podrazumijeva da knjige traju barem četiri godine'', kazala je Divjak. Milan Bandić koji je sve pokrenuo danas ide i korak dalje.

''Iduće godine ćemo to predložiti u Saboru i za srednjoškolce, a odmah iza Nove godine i model zagrebački aktivne demografske politike, uključujući roditelja odgajatelja'', rekao je Bandić. Prva stepenica je ipak- pronaći novac za udžbenike osnovnoškolaca...

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene