Ministar financija Zdravko Marić bio je gost Dnevnika Nove TV.

Galerija


U prijedlogu proračuna jasno ste rekli da za udžbenike novca nema. U petak kreće izjašnjavanje o amandmanima. Kojom ćete magijom izvesti da se ti udžbenici osiguraju?

Danas je napravljen politički dogovor da nećemo zadirati u proračun kakav je jučer raspravljen i o kojem će Sabor glasati u ponedjeljak, ali da ćemo iskoristiti vrijeme, jer govorimo o udžbenicima za iduću školsku godinu, imamo dovoljno vremena da se i proanalizira pravo i procijeni financijsko stanje u smislu koliko bi to koštalo, i ostale elemente za provedbu te odluke.

Kad bi se napravio taj model, išlo bi se na rebalans proračuna da se od jeseni osiguraju udžbenici?

Vezani članci Gašenje cigarete (Foto: Dnevnik.hr) Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, sokove i alkohol: Evo koliko će poskupjeti Ministar financija Zdravko Marić Zdravko Marić o novim ekonomskim mjerama: Zbog koronavirusa se odgađaju brojna plaćanja

Čak bih rekao da ponukan ovim iskustvom u kojem zadnje tri godine vodim javne financije, da ćemo učiniti sve da u okviru postojećeg proračuna na rashodnoj strani, znate da smo u protekloj godini , uspijevali pronaći određene uštede, preraspodjeljivati unutar samog proračuna. Mislim da ćemo to činiti i iduću godine, kako bi ovakav projekt zaživio, projekt Vlade i parlamentarne većine koji će na kraju biti na korist roditeljima.

Postoji li procjena o kojem se tu iznosu radi?

Znate da ne volim izlaziti s brojkama dok nemam puno stanje stvari. Kada se definiraju određeni detalji, nisu svi u potpunosti definirani, imat ćemo jasnu sliku.

Podrazumijevaju li ti detalji imovinski cenzus?

I o tome ćemo razgovarati. To je već tradicionalna tema. Krenut ću od vlastitog primjera, s ministarskom plaćom imam dvoje školaraca i postavlja se pitanje, spadaju li i moja djecu u kategoriju kao i druga. Međutim, o svim će se tim detaljima razgovarati.

Jeste li stekli dojam da je Milan Bandić rekao da će dignuti ruku za proračun ili neće zato što niste osigurali udžbenike?

U nekoliko proteklih dana sam i s gradonačelnikom Bandićem, ali i s pojedinim saborskim zastupnicima iz kluba razgovarao. Imali smo vrlo konstruktivan dijalog. Nisam nigdje stekao dojam da će biti bilo kakve vrste…

Ultimatuma?

Svakako ne ultimatuma, ali ni bilo kakve vrste destrukcije u smislu proračuna.

Bi li se ti udžbenici obnavljali svake godine ili bi se kupili prve godine, onda bi prve godine najvjerojatnije bili najskuplje, a onda bi se kasnije obnavljali samo oni koji su uništeni?

Mislim da je logika i zdrav razum da treba učiniti da udžbenici budu trajniji. Ali o tome treba razgovarati.

Po Vašem mišljenju, kad ćete taj koncept osmisliti?

Imamo dovoljno vremena. Ova školska godina nije došla do svoje polovice, ali treba ubrzati te aktivnosti i što prije napraviti, tako da tijekom iduće godine, kroz izvršenje proračuna tražimo ta sredstva.

Procjena BDP-a - vi na vlasti kažete da je dobra, ali poslodavci upozoravaju da neki trendovi nisu baš dobri, da nam se usporava izvoz, da nam industrijska proizvodnja od deset mjeseci, osam bila u padu. Nije li to možda lampica za crveno?

U dijelu se mogu složiti, bez obzira na to što treba reći da je danas ova stopa gospodarskog rasta koju je objavio DZS, kad gledate proteklih nekoliko dana, procjene nekoliko ekonomskih analitičara u Hrvatskoj je i veća od tih procjena, što je s te strane dobro. Ali, ste i u pravu jer i mi u Vladi pomno analiziramo i nije nam drago vidjeti da u trećem tromjesečju industrijska proizvodnja bilježi negativnu stopu rasta. S druge strane izvoz ponovno bilježi dobre rezultate. Ovu cijelu godinu izvoz roba i usluga pokazuje puno veću ovisnost o uvozu roba i usluga, a manje o domaćoj proizvodnji. Na to treba obratiti pažnju.

To je zato što smo zemlja koja ovisi o turizmu?

Ne bih rekao samo o turizmu. Turizam je važna gospodarska grana i djelatnost koja ima sam svoj doprinos o gospodarstvu, a i mnoge druge djelatnosti se. Čim imate uslužnu djelatnost, pratimo situaciju i u nekim drugim zemljama. Vidimo što se može u nekim drugim okolnostima dogoditi. Ali u svakom slučaju, hrvatski turizam i dalje ima ne samo potencijal ostati na ovim razinama nego prije svega rast. To je najvažnije. I ako gledate ovu stopu rasta za treće tromjesečje, upravo je taj iznos pokazao unatoč tome, što smo i mi u ministarstvu financija imali neka predviđanja, s obzirom na to da je bilo Svjetsko nogometno prvenstvo i da smo neke fizičke pokazatelje promatrali s blagim usporavanjem. Ali evidentno je potrošnja bila dobra.

Kako se osjećate kao čovjek koji čuva proračun, a onda vam ga u par dana ''zbušaju'' koalicijski partneri?

Nije to ništa neobično. Proračunski proces dugo traje. Još kad smo radili smjernice s mojim kolegama, znate jer Vi me često pitate koliki su bili zahtjevi . Ti su zahtjevi uvijek veći od mogućnosti, ali složimo mi taj proračun.

Nije bilo za učitelje, sad odjednom u roku za par dana je bilo? Tu se našlo 100 milijuna kuna.

Moram pojasniti. Vrlo jasno smo komunicirali na sastanku i kolega Pavić i ja. Tri posto od prvog siječnja u proračunu postoji. Ova dodatni dva posto za zadnje plaće ćemo naći u okviru rashodne strane, jer ključno je istaknuti uštede na rashodovnoj strani. Ova Vlada se vrlo jasno odredila da sav višak prihoda ide u smanjivanje duga i porezno rasterećenje.

Hoće li te uštede za prosvjetne radnike i za udžbenike raditi Vaš nasljednik?

To ćemo još vidjeti. Sad sam fokusiran na izglasavanje proračuna.

A do kad traje to fokusiranje na proračun?

U ponedjeljak je izglasavanje proračuna. Onda ćemo vidjeti dalje. Onda je advent pa ćemo dalje vidjeti.

U utorak Vas mogu pitati napuštate li Vladu?

Bit će tema za razgovor i dalje.

Niste mi baš uvjerljivi ministre.

Trudim se biti uvjerljiv u poslu koji radim. A druge stvari, to ćemo još vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr