Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema više tegljenja

Ministrica Divjak: ''Udžbenici će biti kvalitetniji i jeftiniji, a torbe lakše''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je Prijedlog zakona o udžbenicima koji bi trebao rezultirati kvalitetnijim i jeftinijim udžbenicima, ali i lakšim torbama.

''Prijedlog zakona o udžbenicima prati kurikularnu reformu tako da neke dijelove posebno apostrofira, osobito autonomiju učitelja i škola u odabiru načina podučavanja i materijala koje će koristiti'', objasnila je ministrica Blaženka Divjak

Pročitajte i ovo Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Zakon o udžbenicima diže prašinu Ministrica Divjak: ''Neki nakladnici napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću'' Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Novca u proračunu - nema Neočekivan udar za državnu blagajnu: Ministrica Divjak traži načine kako svoj djeci dati besplatne udžbenike

Dodala je da se Zakonom ograničava samovolja onih koji formiraju cijenu udžbenika na tržištu pa je rasterećen kućni budžet. Zakonom se definira najviša cijena kompleta udžbenika po razredu. ''Definirali smo  i težinu knjiga jer smo stvarno imali preteške torbe naših učenika'', priznala je Divjak. Navodi da su slijedili preporuke svjetske zdravstvene organizacije i ograničili masu, pa tako za prva četiri razreda komplet ne smije biti teži od tri kilograma.

''Udžbenici će biti kvalitetniji, rasterećeni od činjenica, s naglaskom na digitalnu transformaciju, lakši za nošenje za krhke učenike u nižim razredima i rasteretiti kućne budžete'', podvukla je ministrica.

Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika, prema prijedlogu zakona, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosila bi tri kilograma, za peti i šesti razred pet, a za sedmi i osmi razred šest kilograma. Cijena udžbenika od 1. do 4. razreda osnovne škole iznosila bi deset posto, za 5. i 6. razred 12,5 posto, a za 7. i 8. razred 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj (oko 5400 kuna). I cijena i masa udžbenika ovisili bi o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene