Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o udžbenicima diže prašinu

Ministrica Divjak: ''Neki nakladnici napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću''

Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Za učenike lakše školske torbe i više digitalne nastave, za roditelje jeftinija kupnja, smisao je zakona o udžbenicima koji je na dnevnom redu saborske sjednice.

Ministrica Blaženka Divjak rekla je da se prihvatila funkcije ministrice kako bi se promijenila paradigma obrazovanja. Naglasila je da nije očekivala da će ovaj tehnički zakon doživjeti toliko kritika i opstrukcija.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru

''Postojeći zakon o udžbenicima je najrestriktivniji u Europskoj uniji'', rekla je Divjak. Naglasila je da treba vijdeti koju tradiciju treba zadržati. ''Nekad smo imali pločice i krede i to je stvarno bilo jako jeftino, a toga više nemamo'', rekla je.

Objasnila je da novi zakon učiteljima daje veću autonomiju i prilagođava se potrebama učenika. ''Učenici dobivaju metode i alate prikladne uzrastu i vremenu u kojem živimo. Roditeljima omogućava da planiraju'', istaknula je Divjak. Napominje da je bilo dosta lažnih vijesti o ovom zakonu. Jedna od njih je, kaže, da se ukidaju radne bilježnice. Rekla je da će se radni materijali individualno birati i da je njihova kvaliteta značajno porasla. ''Ništa ne ukidamo, ali postoje predmeti u kojima udžbenici nisu presudni poput tehničkog, glazbenog ili likovnog'', naglasila je i dodala da će učitelji moći odabrati ono što odgovara njihovim potrebama. Izdvojila je da smo dosad imali radne bilježnice za informatiku.

Dodala je da od tehnologije ne treba bježati, ali treba je koristiti za učenje, ne samo za zabavu. ''Zabranom ne možemo ništa riješiti, u novom kurikulumu ima puno o sigurnosti interneta'', rekla je Divjak i poručila da se nikome ne pogoduje. ''Neki nakladnici su ukorak s vremenom, a drugi su napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću'', naglasila je ministrica.

Osvrnula se i na besplatne udžbenike. ''Treba to regulirati da se zna koliko to košta i tko će to plaćati'', rekla je Divjak i objasnila da je zakonom određena najviša cijena knjiga.

Na kraju je poručila da zakon donosi kvalitetnije udžbenike, slobodu izbora učiteljima i učenicima, zaštitu kućnog budžeta i rasterećenje učenika. ''To je veliki korak prema školi kakvu trebamo imati i kavu učenici zaslužuju i daju svima nama mogućnost da uzmemo u obzir da je ovo jedna velika demografska mjera'', zaključila je ministrica Blaženka Divjak.

"Vaše uvodno izlaganje bilo je neugodno jer stil vašeg izlaganja pripada onome što spočitavate načinu poučavanja. Ono je bilo prepuno dociranja, s visoka, ex cathedra. Vaše izjave u medijima su upravo takve, ne dozvoljavaju kritičko razmišljanje i one su loša poruka svim učiteljima i učenicima i Vi niste dobar primjer nikome”, obrušila se SDP-ova Marija Alfirev na ministricu.

Hrastov Hrvoje Zekanović poručio joj je, pak, kako je ovo propali pothvat. "Cijelo vrijeme sam imao dojam da sam na nastavi informatike. Govorite o kurikulu, a ne znate hrvatsku riječ kurikulum”, isticao je Zekanović.

Mostovac Ante Pranjić mišljenja je kako "na trošnu kuću postavljamo novu fasadu” upozoravajući na veliku razlika između urbanih i ruralnih područja.

Njegov stranački kolega Miro Bulj pozvao je Divjak da pogleda u kakvom je stanju većina hrvatskih škola.

"Dvije trećine hrvatskih škola su kao u srednjem vijeku, 2.700 manje srednjoškolaca, sedam škola je ugašeno, nije sve u svjetlima adventskim Grada Zagreba. Djeca u dvije trećine Hrvatske nemaju nikakve uvjete, a vi pričate o nečemu što bi se moglo dogoditi kao u slučaju razdjelnici”, navodio je Bulj.

Prozivana ministrica uzvratila je kako aktualna Vlada ulaže u opremanje škola više nego se to radilo ranije, no i dodala da je svjesna uvjeta u kojima škole rade.

"Imam učenika koji doma nema ni struje, i tablet u školi mu je jedini pogled u svijet”, rekla je ministrica Divjak.

"Cijela slika Vašeg pristupa je ona Marije Antoanete 'neka jedu kolače'”, komentirala je SDP-ova Sabina Glasovac navedeni primjer.

Ministricu je također pozvala da Hrvatsku uvede u 21. stoljeće tako da popravi krovove na školama, podigne plaće učiteljima...

"Žalosti me da kao bivša pomoćnica ministra tu temu ne razumijete. Škole su u nadležnosti osnivača, a mi ćemo se truditi da maksimalno pomognemo gdje je potrebno”, uzvratila joj je Divjak.

SDP-ov Željko Jovanović pozvao je Divjak da osnuje antikorupcijski tim u kojem će biti svi nakladnici koji će pratiti proces i dokazati da nema korupcije i nedozvoljenih aktivnosti.

"Planiramo pratiti proces odabira, jasno je da taj odabir treba biti slobodan, a ne da se nekome pogoduje", odgovorila je Divjak.

9:39 - Počinje rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu.

9:38 - U sabornici je 37 zastupnika

9:33 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će sutra radni dan, ali i sjednicu zaključiti glasanjem u 13 sati.

Taj zakon prvi put definira najvišu cijenu i masu kompleta udžbenika po razredima, tako primjerice svi obvezni udžbenici i radni materijali od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, niti skuplji od 460 kuna. Udžbenici za peti i šesti razred mogli bi težiti pet, a za sedmi i osmi šest kilograma.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike. Dopunska i pomoćna nastavna sredstva, dakle radne bilježnice, zbirke, atlase itd., bili bi drugi obrazovni materijali i o njihovu bi korištenju odlučivale škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Zakon koji ljuti nakladnike i koalicijske partnere

Prijedloženi zakon ljutio je nakladnike, ljuti i partnere u vladajućoj koaliciji.

'Bandićev' saborski Klub zatražio je, naime, da se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a da Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce. Bez toga, Klub ne želi dići ruku za zakon.

Klub to radi nakon što je u saborskoj raspravi o Državnom proračunu za iduću godinu tražio, pa nakon dobivenih jamstava, povukao zahtjev da se u proračunu za 2019. osigura 280 milijuna kuna za besplatne udžbenike za osnovnoškolce.

U Klubu odbijaju tumačenje kako se njihova nova intervencija može čitati kao izraz nepovjerenja u dobivena jamstva, te opetuju da je osnovno obrazovanje obvezno za sve učenike, pa svima treba biti dostupno pod jednakim uvjetima.

Podsjećamo, resorna minstrica Blaženka Divjak u srijedu je najavila da će otići s ministarskog mjesta ako u petak ne prođe predloženi zakon o udžbenicima.

"Stvar" u međuvremenu smiruje predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, koji nakon sastanka vladajuće koalicije u srijedu poslijepodne, izjavljuje da će 'Bandićev' Klub u petak ipak glasovati za zakon.

Iz krugova bliskih tom Klubu u srijedu navečer, međutim, uzvraćaju da zakon o udžbencima neće imati njihovih "12 glasova" ne bude li u njemu pisalo da će država osigurati novac za osnovnoškolske udžbenike.

Hrvatski sabor redovan ovogodišnji rad zaključuje u petak glasovanjem o 30-ak točaka, zastupnici će se ponovno okupiti nakon 15. siječnja iduće godine. (L.R., Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene