Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Izbor sudaca u Hrvatskoj odudara od uobičajene EU prakse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje novoizabranih sudaca Ustavnog suda RH - Duška Šarin, Slavica Banić i Mario Jelušić položili su danas svečanu prisegu pred hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji im je čestitao na novoj dužnosti, ali je u svom govoru, uz ostalo, naveo da izbor ustavnih sudaca u Hrvatskoj odudara od uobičajene europske prakse.

"Izbor ustavnih sudaca, tako barem misli značajni dio naše stručne javnosti, odudara od uobičajene europske prakse po kojoj su ustavni suci istaknuti suci ili odvjetnici koji, uz to, imaju bogati radni staž u pravosuđu ili životno iskustvo zrele dobi", kazao je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisegnuo Miroslav Šeparović Ustavni sudac imao dva iz Ustavnog prava Slika nije dostupna Izabran samo jedan Raspisan novi poziv za izbor dva ustavna suca

Mesić smatra da je za vladavinu prava potrebno osigurati kvalitetne propise, stručne ljude kao i to da sva tijela državne vlasti primjenjuju odnosno provode odluke Ustavnog suda, bez obzira kakvo interesno ili vrijednosno stajalište imaju o pojedinoj odluci.

"Pogledamo li odnos Ustavnog suda i zakonodavnog tijela, a napose u slučajevima ispitivanja ustavnosti i zakona, uvidjet ćemo da utvrđivanje neustavnosti zakonske odredbe, bez obzira na svu pravnu utemeljenost takve odluke Ustavnog suda, ponekad ima i određene političke konotacije, jer u pravilu je riječ o određenom, u javnosti, ali i među političkim čimbenicima, spornom interesnom pitanju", rekao je Mesić.

Istaknuo je da je nužno sačuvati neovisnu ustavno-pravnu poziciju te organizacijsku i funkcionalnu nezavisnost Ustavnog suda dodajući da upravo provedba vladavine prava u praksi predstavlja onu mjeru koja nam daje temelj za ocjenu koliko je Hrvatska doista pravna država.

U ime novoizabranih sudaca, predsjedniku Mesiću zahvalila se Duška Šarin i navela kako će znati odgovoriti na nove izazove i postići ravnotežu između nacionalnih interesa i EU pravne baštine, što će, dodaje, biti glavna zadaća Ustavnog suda u narednom razdoblju.

Slavica Banić je, nakon prigodne svečanosti, na upit novinara da komentira tužbu na Upravnom sudu, kandidatkinje za ustavnu sutkinju Mirjane Juričić, koja smatra da je njena kandidatura nezakonita jer nema dovoljno staža u struci, odgovorila da su sve to "obične budalaštine".

"Na sve objede koje su proteklih dana bile u javnosti, dat ću svoj odgovor", kratko je dodala.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je na tvrdnju novinara da je Hrvatska dobila zamjerku od EU da netransparentno bira suce odgovorila da nema jedinstvene pravne stečevine u EU kod izbora predsjednika sudova pa ih tako u različitim zemljama bira vijeće, premijer, parlament ili kralj.

"Sada pripremamo novi zakon o vježbeništvu i o napredovanju u sudačkoj karijeri kojima će se osigurati transparentost i objektivnost", navodi ministrica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene