Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju se pripreme za štrajk

Beroš nakon sastanka: "Ako ne dobiju rokove, vjerojatno će reći da slijedi štrajk, a ja ću pitati je li to legitimno"

Prije nekoliko trenutaka završio je sastanak predstavnika pet krovnih sindikata s ministrom Berošem.

Nakon prosvjeda održanog prije gotovo tri tjedna sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva, među ostalim uređenja radnopravnog statusa liječnika i donošenja uredbe o koeficijentima. Sindikati su uputili pismo i premijeru Plenkoviću te tražili da ih primi na sastanak.
Odgovor, tvrde, nisu dobili, a ne bude li dogovora, poručuju da idu u štrajk.

 Nakon sastanka izjavu je dao ministar Vili Beroš rekavši da je sastanak bio konstruktivan, dodavši da liječničke udruge i dalje inzistiraju na određivanju rokova, no to danas nije mogao.

"Udruge inzistiraju na rokovima. Sami smo se obavezali na neke od njih, no donošenje zakona u ovakvim vremenima su zahtjevna pa je teško govoriti o rokovima. Nakon dodatnih konzultacija ću razmisliti hoću li ući u proces obećavanja rokova. No, svi skupa imamo jasno viđenje unaprjeđenja sustava i tu nema puno razilaženja", rekao je Beroš. Naglasio je da je dvojba bila oko rokova, priznavši da su se tu poskliznuli kada je prošle godine udrugama iznio neke rokove za ispunjenje njihovih zahtjeva te zato više nije želio iznositi nikakve rokove.

"Mislim da su izazovi veliki i treba određeni zakon koji će sagledati sve okolnost. Koji tjedan i koji mjesec nikome ne bi trebao biti problem, pogotovo ako se prepoznaje namjera ove administracije da riješi problem", rekao je ponovivši da je razgovor bio konstruktivan. 

"Ako ne dobiju rokove, vjerojatno će reći da slijedi štrajk, a ja ću pitati je li to legitimno," rekao je ministar, dodavši da nakon donesenog zakona, raspisane su 922 specijalizacije, a netko kaže da nema pomaka", rekao je Beroš. Naglasio je da neće ništa obećavati, ali je ponovio da se radi o tjednima, dodajući  da je teško govoriti o rokovima u ova potresna i pandemijska vremena.

Pročitajte i ovo Prosvjed liječnika Kako izbjeći isti scenarij Liječnici su dosad triput bili u štrajku, pogledajte kako je to završilo: Hoće li pokušati i četvrti put i što je sada drugačije?

Pročitajte i ovo Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine Najavljen štrajk Liječnica obiteljske medicine nakon 106 zaprimljenih pacijenata u jednom danu: ''To čak nije rekord''

Predsjednica liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić u ponedjeljak, nakon sastanka s resornim ministrom, poručila je da se nastavlja s pripremama štrajka jer nisu dobili konkretne rokove za ispunjenje svojih zahtjeva, a među njima je i uredba od oko 74 milijuna eura godišnje.

"Nismo čuli ništa novo niti smo dobili traženi konkretan datum kada će uredba o koeficijentima liječnika biti objavljena u Narodnim novinama", izjavila je nakon sastanka s ministrom Vilijem Berošem predsjednica Sindikata.

 Predsjednica Sindikata istaknula je da su tražili aktivno uključivanje u dijalog premijera Andreja Plenkovića kako bi se ubrzao postupak međuresorne suradnje za ispunjenje njihovih zahtjeva.

"No nismo dobili datum ni za to kada će nas primiti premijer", rekla je.

U međuvremenu HLS nastavlja s pripremama za štrajk, o kojemu će odluku donijeti sindikalna skupština do kraja tjedna.

"Počinjemo sa zakonski propisanima pripremama za štrajk, a što će se u međuvremenu događati, vidjet ćemo", rekla je Čulinović Čaić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić istaknuo je da je zadnji put premijer razgovarao s liječničkim udrugama prije tri i pol godine. Očekivali su, kaže, da će ih premijer primiti nakon najvećeg prosvjeda liječnika u povijesti Republike Hrvatske, koji su organizirali prošloga mjeseca, no ništa se nije dogodilo.

"Nas zanima kada će uredba biti u Narodnim novinama", poručio je i Luetić.  Raspisane specijalizacije komentirala je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić.

"Prema Demografskom atlasu HLK-a, na današnji je dan na specijalizaciji 291 liječnik iz obiteljske medicine. To nije dovoljno za nadoknaditi ni prazne ambulante bez doktora, a kamoli one u kojima rade stariji od 65 godina", rekla je.

Ostale specijalizacije o kojima priča ministar, kaže Ban Toskić nisu raspisane, niti se netko javio na natječaje.

Ponovila je i da u idućih pet godina gotovo 40 posto pacijenata ostaje bez svog liječnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene