Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza maslina

Masline uništile suše i svrdlaš, ulje će biti opako skupo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maslinari su u očaju i većina maslinika na obali prvo je pogodila suša početkom ljeta, a potom i najezda kukca svrdlaša.

No svi naši turisti vole zaliti ribu sa maslinovim uljem, a ove godine cijedit će se izgleda na kapi. Početkom ljeta udarile su vrućine i suša, a onda su bure otukle stabla. Potom je sve poharao kukac svrdlaš. Kažu maslinari muha kao muha, ali očito pogubna za stablo masline. Na nekim područjima, recimo u mjestu Vinišće kod Trogira maslinari se jadaju kako im je otpalo ili osušeno čak 90 posto ploda, a jedva nešto bolje je u susjednoj Rogoznici. Slično je i po otocima, a u Istri je najgore prošlo područje Vodnjana. Očito ulja će ove godine biti malo. I inače se prodaje nekih 70 kuna po litri, a sada bi moglo biti i skuplje.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Frane Strikić, stručnjak sa Instituta za mediteranske culture u Splitu ovih dana redom obilazi maslinare. Mnogi se jadaju i drama je od Istre do Dubrovnika.Prvo su udarile suša I bura, pa poremećaj kalija i bora u stablu, a onda najezda kukca svrdlaša. Osobito stradavaju talijanske sorte i stabla koja nisu prskana. I ono što je ostalo od izgriženih plodova neće dati neko kvalitetno ulje.A prošle godine maslina je bilo na sve strane. Na području, Trogira, Marine, Rogoznice ljudi su se lani radocvali punim granama, odlično je bilo rodilo. Ove godine, priroda je škrta.

Sigurno je kako će ulja će za gradelade i druge gurmanske užitke biti manje. Kamenice i spremnici u konobama su istina puni ulja od lani, pa je vjerojatno da će se sljedeće godine prodavati prošlogodišnje ulje. A ono novo moglo bi biti lošije kvalitete i opako skupo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene