Priprema doktorat, znanje je upijao i na Oxfordu, besplatno popularizira znanost osnovnoškolcima. Redovito daruje krv, pjevao je na Dubrovačkim ljetnim igrama - a on smatra da je sasvim prosječan 27-godišnjak.

Galerija Marin Vukšić razgovor(Foto: Dnevnik.hr) Prednosti zdravog života (Foto: Dnevnik.hr) Marin Vukšić u prirodi (Foto: Dnevnik.hr) +5 Marin u laboratoriju (Foto: Dnevnik.hr)

Marin Vukšić prije svega je fizičar. Cilj mu je sudjelovati u razvoju novih vrsta elektrana, a sve kako bi se smanjilo globalno zatopljenje. "Pokušavamo imitirati proces koji se odvija u zvijezdama", objašnjava.

Vezani članci Crveni nosovi klaunovidoktori - 2 Na najtužnija lica su stavili više od 210.000 osmijeha, a sada im se javila djevojka čiji će pamtiti zauvijek: ''Nikad neću zaboraviti utorke koje sam čekala'' Djeci dodijeljena nagrada Emil Paravina - 10 Maleni dobročinitelji pomažu svojim vršnjacima, a sada su za svoj rad primili vrijednu nagradu: ''Najviše volim stati na stranu slabijih i ispraviti nepravdu''

Stroj u kojem testira fuzijske materijale mogao bi ih dovesti do novog izvora energije. U cijelom svijetu postoji tek desetak takvih uređaja. "U reaktoru nastojim spremiti zvijezdu u kutiju i pitanje je od čega napraviti tu kutiju. I za neku selekciju materijala prvo je potreban ovakav stroj", govori nam Marin te dodaje da su oni „jedno od četiri mjesta u EU-u“ gdje se to može raditi.

Kaže kako imaju suradnju s institutima iz Njemačke, Engleske i Španjolske, ali da će im pomoći i ljudi iz Belgije. „Imali smo i ljude iz Indije, imat ćemo možda i korisnike iz Kine", nastavlja niz.

Prošlo ljeto Marin je otišao na Oxford kako bi proširio svoje znanje. Usavršava se u europskim zemljama, a zatim sve to prenosi učenicima u školama i djeci na obrazovnim radionicama. Na znanost su ga potaknule bakine enciklopedije „Svijet oko nas“, a tvrdi kako mu je lijepo dijeliti dalje znanje drugima.

U slobodno vrijeme vozi bickl, daruje krv, penje se na Sljeme, a hobi mu je i boksanje. Inzistira na tome kako svima fali malo fizičke aktivnosti. „Pogotovo kad je čovjek cijeli dan za kompjuterom, onda dobro dođe", zaključuje Marin.

Još bolje dođe mu pjevanje u zboru Ivan Goran Kovačić. Već jedanaest godina njihov je član. Pjevao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, inauguraciji Predsjednice i nastupao po cijelom svijetu. Tvrdi da je to nešto „što drži čovjeka iznad vode kad je na faksu koma".

Marinu je tek 27 godina, a već ima sjajne planove za znanstvenu budućnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju