HEP počinje graditi sunčane elektrane u skladu s hrvatskom energetskom strategijom. Povećat će tako domaću proizvodnju i smanjiti uvoz električne energije.

Galerija


Korak naprijed i u drugom strateškom energetskom projektu. Resorni ministar Tomislav Ćorić u nedjelju je ekskluzivno u Dnevniku Nove TV najavio mađarski interes za kupnju 25 posto LNG terminala.

Vezani članci Tomislav Čorić Ministar Ćorić otvorio račun na Twitteru, zapratite ga odmah! Jedan je detalj svima zapeo za oko, fore i sprdnje samo se nižu Tomislav Ćorić Ćorić o tvrdnjama da mediji i oporba umanjuju rad Vlade: ''Ja sam već promijenio oblik izreza na svojoj potkošulji''

Na zemlji franjevaca s Cresa, među grmljem i raslinjem niknut će HEP-ova solarna elektrana koja će moći napajati cijeli otok. Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako otkriva kako će biti dovoljno struje za oko dvije tisuće kućanstava."To je za Cres i Lošinj dovoljno za cijelu zimu", napominje.

Uz Cres gradit će elektranu na Visu koja može pokriti potrošnju tisuću kućanstava, u gradu Vrlici još jednu s tolikom proizvodnjom, dok su u Kašteliru u Istri kupili gotovu sunčanu elektranu koja već proizvodi, a pokriva potrošnju 500 kućanstava.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić ističe: "Intencija je promoviranje hrvatskih izvođača i proizvođača opreme, naravno sve u skladu s javnom nabavom."

Posla će itekako biti jer će HEP i na sve svoje zgrade postaviti elektrane. Za deset godina planiraju od sunčeve energije proizvoditi struje kao pola nuklearke Krško.

Predsjednik Upšrave Končara Darinko Bago ističe: "Smatramo da je rješenje koje mi imamo jedno od najpouzdanijih rješenja na svijetu".

HEP-ove elektrane dio su hrvatske energetske strategije baš kao i LNG terminal. Ministar energetike Tomislav Čorić u nedjelju je ekskluzivno u Dnevniku Nove TV najavio da Mađarska želi postati vlasnik 25 posto terminala, što značajno poboljšava isplativost projekta koji bi Hrvatsku stajao oko milijardu kuna.

"Interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao bi pratiti i inters za zakup i to je upravo o čemu ću s mađarskim kolegom tijekom druge polovice ovog tjedna, a vjerujem i u narednim tjednima i mjesecima razgovarati", rekao je Čorić.

Dok terminal smanjuje ovisnost o ruskom plinu, HEP-ove sunčane elektrane smanjit će uvoz električne energije jer Hrvatska danas uvozi čak trideset posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Samohrani otac i njegovo petero djece u požaru su ostali bez svega