Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno, ali istinito

Prije više od sto godina: Kako je novinski članak iz 1912. godine predvidio globalno zatopljenje

Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Ako ste mislili da je rasprava o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju prisutna u medijima odnedavno – prevarili ste.

Posljednjih nekoliko godina internetom se proširila fotografija članka jednih novina s Novog Zelanda koja datira iz davne 1912. godine. U njemu se navodi kako potrošnja ugljena može izazvati vrlo negativne posljedice na klimu. Originalni članak može se pronaći u digitalnom arhivu Nacionalne knjižnice Novog Zelanda.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Trenutne politike nisu dovoljne: Globalno zagrijavanje značajno će premašiti dogovorenu razinu Lidija Srnec i Barbara Štrbac Toplinski valovi i obilne kiše Stručnjakinja o klimatskim promjenama: "Usporedbe radi - kad ste zdravi, vaša je temperatura ispod 37. Ako poraste za stupanj, bolesni ste"

U to vrijeme godišnje je izgaralo čak dva milijuna tona ugljena što je uzrokovalo da u atmosferu ode nevjerojatnih sedam milijuna tona ugljičnog monoksida. Prema tome, čak i u 1912. godini negativan utjecaj na klimu bio je prisutan, a efekt povećavanja temperature na Zemlji nije se morao dogoditi istog trenutka već i kroz nekoliko stoljeća. Članak objavljen godinu dana prije ovog iz 1912., također je upozoravao na čudne meteorološke promjene i ukazivao na veliku potrošnju ugljena.

Tada je bila razvijena i teorija o efektu staklenika, koju je još 1896. postavio švedski znanstvenik Svante Arrhenius. Proces je to u kojem naš planet ne uspijeva održati ravnotežu između energije prikupljene sa Sunca i topline izračene u svemir. Zagađivanjem atmosfere raste koncentracija plinova koji potom vraćaju dio topline na Zemlju zbog čega dolazi do porasta temeperature u atmosferi. Za sve je kriv uglični dioksid.

Švedski znanstvenik zaključio je kako su emisije CO2 nastale ljudskom aktivnošću dovoljno jake da promijene klimu na planeti. Pomalo je zabrinjavajuća činjenica da čovječanstvo i nakon toliko godina još ne zna odgovore na sva pitanja po pitanju globalnog zatopljenja, ali ni kako promijeniti svoje navike da stvore bolju budućnost za svoje potomke i generacije koje će nas naslijediti na Zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene