Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 30. svibnja

Maras poslao otvoreno pismo Plenkoviću, traži da predloži novog ministra zaštite okoliša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Gordan Maras uputio je u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem podsjeća da u petak, 26. svibnja, istječe trideseti dan od razrješenja četiri ministra u Vladi.

Poziva ga da do tada predloži novog ministra zaštite okoliša i energetike, s obzirom da Maras namjerava sjednicu Odbora s točkom imenovanja novog ministra sazvati za 30. svibnja u 13 sati.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

"Apsolutno je neprihvatljivo da ignorirate činjenicu da Hrvatska već mjesec dana ima krnju Vladu i da nema nikakvih naznaka hoćete li, kada i koga imenovati novim članovima Vlade. Vaša Vlada je bila koalicijska Vlada HDZ-a i Mosta, i kao takva je dobila potporu u Hrvatskom saboru, te sam stajališta da ste trebali ponovno predložiti Vladu u cijelosti", poručuje Maras u pismu Plenkoviću.

Ako nema konsenzusa oko takvog rješenja, ustavnopravni stručnjaci smatraju da je rok za prijedlog novih članova Vlade trideset dana.

"Nažalost, vi ignorirate i tu činjenicu, te držim kako takvim ignoriranjem rokova počinje uzurpacija vlasti. Brojni postojeći problemi u našoj zemlji, kao što su Agrokor, INA, političko i netransparentno imenovanje voditeljice kurikularne reforme, kao i ignoriranje stručnjaka koji su radili na reformi, nažalost se ne rješavaju nego iz dana u dan eskaliraju", ističe Maras.

Navodi kako je među razriješenim ministrima i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, pa skreće pozornost na neke od problema u tom sektoru, kao što su onečišćenje okoliša iz Rafinerije nafte Brod, što štetno utječe na zdravlje ljudi u Slavonskom Brodu i okolici, pitanje odlagališta otpada u Splitu, Trogiru, Koprivnici, Varaždinu i Makarskoj, izgradnja cementne baze u Velikoj Gorici, te neadekvatno povlačenje sredstava za zaštitu okoliša i prirode iz EU fondova. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene