Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zdravko Mamić iznio je gradu Kninu neuobičajenu ponudu. Dinamo će im dati, kaže, milijun kuna, ali uz uvjet da na lokalnim izborima ponovno pobijedi HDZ-ova kandidatkinja Josipa Rimac. Dio političara s kojima smo razgovarali osudili su taj postupak i nazvali ga kupovanjem glasova. A ima i onih kojima je to obično predizborno obećanje.


Zdravko Mamić gradu Kninu sinoć je dao milijunsku ponudu. 'Dinamo će pokloniti gradu Kninu milijun kuna. Ali imamo jedan uvjet za to, a taj je da na predstojećim izborima za gradonačelnicu grada Knina opet izaberete Josipu Rimac. A onda vi odlučite kako ćete potrošiti taj novac', rekao je.

Vezani članci Kristina Ikić Baniček Iz HDZ-a se oštro osvrnuli na kritike sisačke gradonačelnice: "Jasno je da su njeni navodi jeftino politikantstvo u svrhu pripreme za lokalne izbore!" Sud: Preokret u slučaju Anite Nosić - 4 Sud poništio odluku kojom je HDZ-ova načelnica Anita Nosić izgubila mandat: "Očekujem da će ju Općina vratiti na mjesto načelnice"

Na pitanje je li Mamićeva izjava koruptivna, potpredsjednica Sabora SDP-ovka Dragica Zgrebec kaže odgovara potvrdno. 'Naravno da je. Makar svatko može davati donaciju, donacije su ograničene. Prema tome, donacije trebaju biti u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka.'

>> Pokrenut disciplinski postupak protiv Zdravka Mamića

Šef oporbe na Mamićev potez nije imao puno komentara. 'Nisam čuo tu izjavu, pitanje donacija riješeno je Zakonom o financiranju tih stranaka, ne znam o kome je on mislio, ono što me jedino tu zanima je pobjeda u Kninu koju ćemo mi sigurno dobiti', rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Za Vladimira Šeksa nije to ništa kriminalno, korupcijsko niti nezakonito. 'To se naziva izbornim ili predizbornim obećanjima koja u pravilu završavaju tako - obećanje ludom radovanje', kaže Šeks, inače predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Za većinu ostalih najspornija je činjenica što Mamić nije ponudio svoj novac, već od Dinama. 'Novci Dinama nisu privatni novci. Zna se tko financira Dinamo. Na koji način Dinamo dolazi do sredstava, to su u krajnjoj liniji, u krajnjem slučaju, novci poreznih obveznika među ostalim', kaže saborska zastupnica Jadranka Kosor

'Dijeli novce koje mu je država trebala uzeti, a nije mu nikad uzela. Naravno da je korupcija i ta vrsta mafije sad očito poseže i za političkom vlašću', kaže Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

Je li Mamićeva izjava protuzakonita pitali smo i Državno izborno povjerenstvo. Odgovor danas nismo dobili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook