Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele spriječiti iseljavanje

Malo mjesto za velike pronatalitetne politike: Ovdje čine sve kako bi mladima osigurali bolje sutra i ostanak u rodnom kraju

Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrbanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Kako bi zaustavili iseljavanje i zadržali mlade, slavonska općina Vrbanja tome je odlučila stati na kraj. Uvode naknadu za novorođenu djecu, a mladim obiteljima pružit će pomoć pri kupnji prve nekretnine.

Na svakom koraku Vrbanje i okolnih sela radi se punom parom.  Zasukali su rukave i u Općini te raspisali brojne natječaje, a sve to kako bi mladima omogućili bolje sutra. Uskoro će biti raspisan natječaj za sufinanciranje prve nekretnine.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Obnova Dječjeg vrtića Lipa u Čačincima Nakon osam mjeseci Djeca su ostala bez utočišta za igru i smijeh, sada je napokon počela obnova: "Jedva čekamo da se vratimo"

"Drago mi je čuti da se napokon ovdje kod nas nešto dešava. Ovo je pustoš. Svi se iseljavaju. Možda to nešto promijeni, možda se zadrže, možda se mladi vrate", rekao je Željko Rajšl iz Soljana. 

"Dobra stvar, ali mislim da će to biti slab mamac za ostanak u našoj Slavoniji", rekao je Luka Pavlović, mještanin Soljana. 

U Općini se s velikim optimizmom nadaju velikom interesu, a pokaže li se dobrom, mjeru planiraju provoditi svake godine.

"Planiramo prijavu desetak obitelji za 2019. godinu. Da pomognemo svakoj obitelji s 20 tisuća kuna", rekao je Velimir Redl, načelnik općine Vrbanja.  

Oni koji su i ostali djecu, u vrtić vode u obližnje Drenovce, jer u Vrbanji vrtića nema.

"To je nekakvih 20 kilometara u jednom smjeru. Svaki dan ga moram voziti", rekla je Darija Fric iz Strošinaca. 

Kako bi im olakšali, vlasti planiraju gradnju vrtića.

"Ima djece, ima još zainteresiranih koji bi vodili svoje dijete u vrtić. Ja se nadam da bi se kroz dvije godine tako nešto moglo izrealizirati", rekao je Velimir Redl. 

Iako vrtić u Drenovcima Općina sufinancira, vrtiću u Vrbanji mlade obitelji se vesele.

"To bi bilo idealno, puno bi nam bilo brže, jednostavnije i za dijete bi bilo bolje", rekla je Darija Firc. 

Bude li tako, Darijino drugo dijete koje je na putu, neće se morati voziti 20 km do vrtića. A za njega će dobiti i 5 tisuća kuna jer općina je osigurala i novac za novorođenu djecu. Za 1. i 2. dijete 5 tisuća kuna, a za svako iduće 10 tisuća.

Vrbanja je prema posljednjem popisu stanovništva imala 4 tisuće stanovnika, a sada imaju 3 tisuće i dvjesto. Najviše mladih bolje sutra potražilo je u Njemačkoj. U Općini se nadaju da će nove mjere, ako ne zaustaviti, barem smanjiti odlazak preko granice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene