Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Čudna situacija"

Malenica za Dnevnik Nove TV o prikupljanju donacija: "Postoje jasna pravila. Smiju šest mjeseci prije izbora"

Marin Miletić i Sandra Benčić od građana traže donacije. Zbog nedoumice smiju li ili ne, jer smo daleko od kampanje, sastalo se Državno izborno povjerenstvo. Zaključak je - ništa nije protuzakonito. Ali jest za resornog ministra Malenicu. Za Dnevnik Nove TV rekao je da je to netransparentno!

Marin Miletić i Sandra Benčić i dalje mogu prikupljati donacije za kampanju, zaključilo je Državno izborno povjerenstvo. Ništa nije sporno jer im novac sjeda na račun stranke i kao takvog ga mogu koristiti za rad stranke ili ga čuvati za kampanju.

"Odluka DIP-a je pokazatelj da sam bio u pravu od prvog dana i da je moj način skupljanja donacija za političko djelovanje mene kao saborskog zastupnika ispravno u svakom pogledu", rekao je Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta.

S njim se slaže i Sandra Benčić iz Možemo! "Zadovoljni smo odlukom, ali takvu smo i očekivali", kaže.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Lewistonu - 4 Robert Card FOTO Ovo je masovni ubojica iz Mainea: Instruktor je za oružje, nedavno se liječio jer je čuo glasove, a ima tek jedan prekršaj

Pročitajte i ovo Očevid prometne nesreće na autocesti A1 - 1 Dvije osobe poginule FOTO Stravični detalji prometne nesreće na A1: Kombi ih je vukao nekoliko stotina metara, na jednog poginulog naletjela još dva vozila

U zakonu piše da se novac za kampanju prikuplja na poseban račun. Piše i da se taj račun smije otvoriti najranije šest mjeseci prije izbora, ali u tom istom zakonu nigdje ne piše da se donacije prikupljene mimo tog roka ne smiju uplaćivati na račun stranke.

Nije protuzakonito, tvrdi ministar Malenica, ali je netransparentno.  "Nalazimo se sad u jednoj čudnoj situaciji, prikupili su određena financijska sredstva, možda da ih uplate u neki humanitarni fond s obzirom na to da nisu smjeli na ovakav način, pozivajući se na parlamentarne izbore i kampanju, prikupljati ta sredstva", kaže ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica. "Postoje jasna pravila. Smiju šest mjeseci prije izbora", dodaje.

Činjenica je da zakon treba mijenjati, slaže se s time i Malenica. "Postoji potreba za tim, ali nakon sljedećih izbora."

Pročitajte i ovo Nikola Karić, prometna policija - 1 užas kod Gospića Policija o prometnoj nesreći na autocesti: Poznato koliku bi kaznu mogao dobiti vozač kombija

Sandra Benčić ne zna koliko je novca uplaćeno. Sve sjeda, kaže, na račun stranke. "Mi mjesečno imamo minimalno 500, 600 eura malih građanskih donacija do oko tri-četiri tisuće eura. Sve su te donacije male donacije jer mi imamo politiku da nemamo velike donatore", naglašava Benčić.

Miletić kaže da je prikupio oko 140 tisuća kuna. "Koliko je leglo na račun stranke. I pozivam sve saborske zastupnike, neka probaju skupljati novac od građana i neka vide koliko su teški."

I prikupljat će ga i dalje, zato što mogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene