Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Glasnogovornik WHO-a o humanitarnoj katastrofi u Gazi: "Situacija se pogoršava iz dana u dan. Nedostaje lijekova, medicinske opreme, goriva..."

Aktualno Galerija Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Tarik Jašarović, glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarović, glasnogovornik WHO-a Foto: DNEVNIK.hr Humanitarna katastrofa u Gazi - 1 Humanitarna katastrofa u Gazi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Humanitarna katastrofa u Gazi - 2 Humanitarna katastrofa u Gazi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Humanitarna katastrofa u Gazi - 3 Galerija 1/5 >>
Tešku situaciju za civile u pojasu Gaze sa strepnjom prati i Svjetska zdravstvena organizacija. S njihovim glasnogovornikom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je s glasnogovornikom WHO-a Tarikom Jašarevićem. Upitala ga je kakva je trenutačna situacija u pojasu Gaze.

"Situacija u bolnicama u Gazi, kao i u zdravstvenim centrima pogoršava se iz dana u dan. Nedostatak je lijekova i medicinske opreme za rad tih bolnica. Pored toga nedostaje i goriva koje je neophodno kako bi bilo struje u bolnicama, kako bi bilo svjetla, kako bi mogle raditi operacijske sale, kako bi mogli funkcionirati inkubatori, aparati za dijalizu za bubrežne bolesnike.

Komentirao je i tvrdnje Izraela da goriva ima, ali ga Hamas ne da civilima.

"Ono što mi znamo jest da kada uvedemo neku pomoć, onda je ona korištena i onda je naši zaposlenici stvarno dostavljaju bolnicama i tu nema nikakvih problema. To se dogodilo i u prošlu subotu. Mi smo ipak uspjeli dostaviti nešto od medicinske opreme čak i na sjever gaze u bolnicu Al-Shifa", rekao je.

Pročitajte i ovo Nikola Karić, prometna policija - 1 užas kod Gospića Policija o prometnoj nesreći na autocesti: Poznato koliku bi kaznu mogao dobiti vozač kombija

Štrbac je Jašarevića pitala i koliko su pomoći dosad uspjeli dostaviti. 

"Dosad smo mi, WHO, uspjeli samo uvesti prošlu subotu četiri kamiona pomoći, što je bitno, međutim to nije ni približno dovoljno za njihove potrebe. Već smo dopremili nekoliko aviona s pomoći, ta se pomoć nalazi s egipatske strane. Stvarno se nadamo da ćemo što prije biti u stanju to dostaviti tamo gdje je najpotrebnije. Imamo ljude i u Gazi, naše zaposlenike koji su spremni to učiniti", odgovorio je.

Komentirao i koliko dugo bolnice mogu funkcionirati pod ovakvim uvjetima.

"Znate, teško je to reći jer to nije da odjednom svi ostanu bez svega. Već je 12 od 35 bolnica zatvoreno, a druge rade smanjenim kapacitetom. Dakle, to je jedan postupan proces. Neke su bolnice prestale s nekim odjelima", naglasio je.

Pročitajte i ovo Slučaj u Petrovoj bolnici - 9 Večeras u Provjerenom Specijalizantica na UZV-u nije vidjela fetus pa trudnici dala lijek koji se daje nakon spontanog pobačaja: Nakon dva tjedna uslijedio je šok

Što se tiče opasnosti od izbijanja zaraze - postoji velik broj rizika kada su ljudi u pokretu. "Ako ne postoji pristup čistoj vodi, medicinskoj zaštitit, onda, naravno, respiratorne bolesti, bolesti koje se prenose vodom, kožne bolesti. 

Ono što mi možemo i što radimo non-stop jest da budemo tu, da budemo spremni pomoći čim se stvore ta jamstva sigurnosti", rekao je za kraj glasnogovornik WHO-a.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene