Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dramatična borba liječnika i majke

Majka odbija kemoterapiju za svoju kćer: ''To je otrov koji ne ubija rak!"

Djevojčica u bolnici (Foto: Getty Images)
Djevojčica u bolnici (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Desetogodišnja djevojčica iz Zagreba oboljela je od osteosarkoma, raka kostiju koji najčešće pogađa djecu i mlade u razdoblju kada kosti intenzivno rastu. Već više od mjesec dana odvija se dramatična borba liječnika i majke djevojčice, koja se izričito protivi kemoterapijama, koje su dio protokola liječenja.

Nakon što se obitelj suočila s teškom dijagnozom djevojčice, počeli su odmah razmatrati mogućnosti liječenja u inozemstvu, otvorena je posebna stranica na Facebooku, pokrenuta akcija za pomoć kojoj se pridružio niz poznatih, a prikupljene su stotine tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Klinički bolnički centar Split Puštena kući Djeca završila u bolnici nakon što su pojela perece: Sve istražuju policija i inspekcija

Međutim, u pozadini akcije koja je dirnula Hrvatsku već više od mjesec dana odvija se dramatična borba liječnika i majke, skrbnice djeteta, koja ne vjeruje u uspješnost standardnog liječenja karcinoma te se izričito protivi kemoterapijama, koje su dio protokola liječenja.

Radi se, kažu liječnici iz zagrebačke Klaićeve bolnice, o jednom od ekstremnijih slučajeva roditelja koji brani klasično liječenje djeteta s kojim su se susreli, zbog čega su, kako bi bez majčina potpisa mogli nastaviti s nužnim liječenjem, bili prisiljeni zatražiti pomoć socijalne službe te o svemu obavijestiti nadležna ministarstva i pravobraniteljicu za djecu, piše Jutarnji list.

Majka poziva Torcidu i BBB da krenu na bolnicu

''Nevjerojatan je niz pokušaja majke da nas spriječi u liječenju teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je kemoterapija otrov i zato je ne smijemo davati njezinoj kćeri. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, no to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima...'' ispričali su liječnici koji navode da u liječenju djevojčice primjenjuju jednake lijekove i protokol koji se primjenjuje u svim europskim zemljama, a koji podrazumijeva i kemoterapije.

''Kad roditelji čuju tešku dijagnozu, svi reagiraju burno. Činimo tada sve da im objasnimo situaciju i na kraju prihvate razumno medicinsko rješenje. No ne i majka ove teško bolesne djevojčice'', kažu liječnici. Pokušali su, dodaju, organizirati majci psihološku pomoć ne bi li se lakše nosila sa situacijom, ali ona se na tom sastanku nije ni pojavila.

Žali što je djevojčicu dovela u bolnicu

Majka je prvi put zabranila da se dijete izlaže kemoterapijama tvrdeći da želi nastaviti liječenje djeteta u Turskoj te da dijete neće biti u stanju putovati ako ne prekine s kemoterapijama, koje teško podnosi.

''Međutim, dijete je i dalje bilo kod nas, ali bez terapije, što nismo mogli dopustiti. Zatražili smo intervenciju centra, ministarstva i pravobraniteljice te nakon toga krenuli s terapijom. Djevojčica treba dobiti šest ciklusa kemoterapije prije operativnog zahvata u kojem će dobiti protezu. U ovom trenutku prošla je četiri ciklusa i zato moramo kontrolirati preko magnetske rezonance djelovanje liječenja, zbog čega opet imamo problema s majkom'', tvrde liječnici.

Nadležni centar za socijalnu skrb majci je privremeno oduzeo roditeljsku skrb u dijelu koji se tiče liječenja djeteta. Skrbnik je potpisao dozvole za liječenje djeteta, a majka najavljuje tužbu.

''Moja je djevojčica prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim opstruirati liječenje, dapače. Ali ne želim kemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi'', objašnjenje je majke.

Ona tvrdi da postoje drugi načini liječenja pa spominje vitamine ''koji koštaju 100 eura i koji pomažu organizmu da sam ubija stanice raka.'' Kaže da dijete ne bi ni dovela u bolnicu da je znala da će sve ovako izgledati. Najavljuje odlazak u Tursku i zaključuje da ona ne želi prekinuti liječenje djeteta, ali ustraje u tome da ''kemoterapija nije lijek.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene