Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobila je tužbu

Majka koja je podigla prašinu statusom za DNEVNIK.hr demantira HZZO: "Pogledajte samo neke od poruka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada majka Ana Filipović koja je podigla prašinu u javnosti svojom objavom na Facebooku, za DNEVNIK.hr osvrnula se na očitovanje HZZO-a o njezinom slučaju.

Mlada majka Ana Filipović podigla je prašinu u javnosti svojim statusom na Facebooku u kojem se požalila kako je 2016. godine bila na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći, a HZZO joj je pogrešno obračunao iznos plaće na bolovanju zbog čega je ispalo da joj je dio novca preplaćen.

Zbog toga je nedavno, objasnila je, dobila tužbu od HZZO-a kojom se traži da im vrati iznos od 5000 kuna plus kamate u roku od osam dana, pod prijetnjom ovrhe.

Pročitajte i ovo Ana Filipović (Foto: Ana Filipović/Facebook) Zbog njihovog krivog obračuna HZZO o slučaju majke kojoj prijete ovrhom: ''Trošak zateznih kamata neće biti na njen teret'' Ana Filipović, privatni album (Foto: Facebook) HZZO joj prijeti ovrhom Objava ove mlade majke podigla je prašinu u Hrvatskoj, a za DNEVNIK.hr kaže: "Neću šutjeti! Nikad nam neće biti bolje budemo li šutjeli"

Na naš upit o slučaju se očitovao HZZO. Poručili su između ostalog kako su kontaktirali gospođu Filipović i da trošak zateznih kamata neće biti na njezin teret, ali i da se ovakvi slučajevi događaju rijetko te da ih je u ovoj godini nekoliko.

Filipović je pak rekla da joj se nakon objave statusa javilo gotovo tisuću žena s istim problemom.

Za DNEVNIK.hr Ana Filipović potvrdila je da su je kontaktirali iz pravne službe HZZO-a.

"Obavijestili su me kako ipak neću morati platiti kamate na njihovu pogrešku iz 2016. godine unatoč tome što su ranije u rješenju i u tužbi tražili da im platim i kamatu", rekla je i dodala kako je pravnoj službi jasno rekla da nije za nikakve usmene dogovore i da želi komunikaciju pisanim putem.

"Tražila sam pisanu potvrdu da ne trebam platiti kamate te pisani izračun putem kojeg su obračunali da su me pretplatili za traženi iznos, te garanciju kako je ovaj put obračun točan i pravovaljan", kaže Filipović koja je dogovorila i sastanak 11. lipnja radi postizanja eventualnog dogovora.

Također, Filipović tvrdi kako su tvrdnje da se radi o tek nekoliko slučajeva netočne, a u prilog tome podijelila je samo neke od poruka koje je dobila od drugih žena.

"Jer kada bi ih išla sve kopirati bojim se da bi u međuvremenu i ostarila", kaže.

Slučajevi slični njenom

U nastavku možete pročitati neke od, kako je napisala Filipović, "jedva nekoliko slučajeva koji se dogode povremeno, no vrlo rijetko":

"Pozdrav! Želim vam javiti da i kod mene postoji slična situacija. Dan danas čekam rješenje iako sam još prije više od pola godine bila na razgovoru u njihovim prostorijama kako bi mi objasnili koji je točno iznos preplaćen. Ironično je što se dan danas nitko nije javio s rješenjem, a još ironičnije je što se na kraju cijele priče tvrdilo da nije u pitanju ljudska pogreška, vec obična programska. Zvuči mi nevjerojatno da nitko od zaposlenih nije provjeravao isplate i dan danas nisam saznala tko je radio obračun niti kako je moguće da je to "pobjeglo" ljudskom oku jer se radio o nemalih 10 tisuća kuna. Suosjećam!"

"Bok! Rekla mi je sestra da ti se ona javila, da! Ja sam imala slučaj sličan tvome... Iako se radilo o iznosu duplo većem od tvoga... 12000 kn + kamate. Znači, u školi u kojoj radim su mi smanjili satnicu jer se vratila žena koju sam ja mijenjala. Škola je uredno poslala promjenu na HZZO, što oni nisu ažurirali. Na sve njihove dopise sam reagirala i tražila sam obračune i rješenje o porođajnom - ništa od toga mi nisu dostavili nego su mi nakon par mjeseci počeli prijetiti ovrhom i da dođem kod njih. Išla sam njihovoj pravnici koja je priznala da su oni u krivu i da sam ih ja o svemu obavijestila, ali da je sve što ona može učiniti - dopustiti mi da vraćam dug u ratama (naravno, plus kamate koje bi tekle sve dok ne vratim i zadnju kunu)."

"Pozdrav. Pročitala sam vaš status u vezi HZZO-a. I ja sam imala sličan slučaj, još dan danas vraćam novce."

"Pozdrav Ana, pročitala sam vaš status vezan uz HZZO, imam istu situaciju, ovrhu od 2000 kuna, da stvar bude bolja 3 puta sam išla tamo i govorila im da su mi preplatili novce na što su oni meni govorili da ne. Naravno rješenje uopće nisam dobila, pa tako nisam ni znala koliko imam porodiljni za mrtvorođeno djete. Borila sam se s njima na sve načine, išla na sud, ali nisam ništa postigla. Ovrha je sjela na račun. Ne radim trenutno pa se nemaju od kuda naplatiti, ali naravno kamate i dalje rastu. Što reći, želim vam sreću i ne odustajte."

"Bok. I ja sam morala vratiti HZZO-u dio novaca njihovom pogreškom, ali srećom bez kamata. Naime, otvorila sam komplikacije u trudnoći, a tada sam bila prijavljena na pola radnog vremena. Oni su mi greškom obračunali više i to sam morala vratit. Radilo se o nekom iznosu od malo više od 1000 kuna."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene