Ana Filipović (Foto: Ana Filipović/Facebook)
Ana Filipović (Foto: Ana Filipović/Facebook) Foto: Ana Filipovi?/Facebook

HZZO se na upit portala DNEVNIK.hr očitovao o slučaju Ane Filipović kojoj je pogrešno obračunao iznos plaće na bolovanje, a potom je tražio da vrati pretplaćeni iznos s kamatama.


''HZZO je upoznat s konkretnim slučajem, no zbog zaštite osobnih podataka ne možemo otkrivati potpune detalje iz ovog slučaja.

Povremeno, no vrlo rijetko, zbog pogreške prilikom unošenja podataka događaju se nepripadne isplate naknade plaća za privremenu nesposobnost na radu (bolovanje) za vrijeme komplikacija u trudnoći.

Provjerom u evidenciji zasigurno možemo reći da nije riječ 1000 slučajeva nepripadne isplate plaća, riječ je o nekoliko slučajeva u ovoj godini.

U ovom konkretnom slučaju došlo je do različitog obračuna s obzirom na broj radnih sati osigurane osobe. U slučajevima kada je dođe do pogrešne isplate pogreškom djelatnika HZZO-a, osigurana osoba ne snosi trošak zateznih kamata.

HZZO je stupio u kontakt s gospođom čiji slučaj opisujete u svojem upitu, te je obaviještena da trošak kamata za nepripadnu isplatu neće biti na njen teret'', navodi HZZO u priopćenju.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Država smatra da prečesto idemo na bolovanja i da to previše košta. U HZZO-u su smislili novi plan da tome stanu na kraj Kontrole bolovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Sve je više ljudi na bolovanjima, HZZO pojačao kontrole u ordinacijama obiteljske medicine

Podsjetimo, Ana Filipović se putem Facebooka požalila kako je 2016. godine bila na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći, a HZZO joj je pogrešno obračunao iznos plaće na bolovanju zbog čega je ispalo da joj je dio novca preplaćen. Zbog toga je nedavno, tvrdi, dobila tužbu od HZZO-a kojom se traži da im vrati iznos od 5000 kuna plus kamate u roku od osam dana, pod prijetnjom ovrhe.