Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ignorirali europski uhidbeni nalog

Europski sud odlučio da se Hernádi izruči Hrvatskoj, Vlada RH poručuje: ''Sud je u cijelosti prihvatio očitovanje našeg zastupnika''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud u Luksemburgu, kako doznaje Nova TV, odlučio je da bi Zsolt Hernadi, predsjednik uprave MOL-a trebao biti izručen Hrvatskoj.

Na upit o odluci Europske komisije, Vlada u odgovoru za Novu TV navodi: ''Vlada RH je upoznata s presudom Suda EU o prethodnim pitanjima koje je postavio Županijski sud u Zagrebu u okviru kaznenog postupka koji se vodi protiv Zsolta Hernadija. Sud EU u presudi tumači da odluka mađarskog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je tražena osoba ispitana samo u svojstvu svjedoka ne može biti osnova za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga i da nema povrede načela 'non bis in idem' (ne dva puta o istom). Presudom je također potvrđeno da su pravosudna tijela država članica dužna donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan. U postupku pred Sudom EU sudjelovao je zastupnik Vlade RH koji je iznosio očitovanja koja je Sud EU prihvatio u cijelosti. Vlada RH očekuje da nadležna tijela država članica postupaju u skladu s pravom EU''.

Odluka u korist hrvatskom tužiteljstvu

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan"

Interpol je, podsjetimo, odbio produljiti crvenu tjeralicu za Hernadijem, kojem se, kao i Ivi Sanaderu sudi u Zagrebu u slučaju INA-MOL. Ova odluka ide u prilog hrvatskom tužiteljstvu.

Hernadijev odvjetnik u Hrvatskoj Goran Mikuličić nije htio komentirati odluku.

Europski sud u Luxembourgu objavio je kako Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju šefa MOL-a Zsolta Hernadija samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan tek u svojstvu svjedoka.

„Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan“, istaknuo je sud u objavi za medije u kojem ne otkrivaju Hernadijev identitet. Navode da je riječ o mađarskom državljaninu i predsjedniku uprave jednog mađarskog trgovačkog protiv kojega se u Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog optužbi da je „pristao visokom hrvatskom državnom dužnosniku isplatiti znatan novčani iznos u zamjenu za sklapanje ugovora između mađarskog trgovačkog društva i hrvatske vlade“.

U priopćenju ističu kako je sud „presudio da se radi odbijanja izvršenja europskog uhidbenog naloga nije moguće pozvati na odluku državnog odvjetništva o obustavi istrage pokrenute protiv nepoznatog počinitelja, u okviru koje je osoba protiv koje je izdan europski uhidbeni nalog ispitana samo u svojstvu svjedoka, a da se protiv nje nije vodio kazneni postupak niti je ta odluka donesena u odnosu na tu osobu.

Do direktora MOL-a Zsolta Hernádija, kojega Hrvatska tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i, hrvatske vlasti na razne načine pokušavaju doći već dulje od pet godina.

USKOK je još potvrdio da Sanadera istražuje zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti te primio mito od Hernádija.

USKOK: "Zadovoljni smo odlukom"

Odluku je komentirao je i USKOK.

"Zadovoljni smo odlukom Suda Europske unije u Luxembourgu koja je danas objavljena u vezi postupka koji se protiv Zsolta Tamasa Hernadija vodi u Republici Hrvatskoj jer odluka Suda o izručenju Zsolta Tamasa Hernadija otvara mogućnost da se, nakon višestrukih opstrukcija mađarskih pravosudnih tijela i tijela izvršne vlasti, Zsolt Tamas Hernadi ipak pojavi pred hrvatskim sudom", poručili za N1 iz USKOK-a (Hina/I.B.T.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene