Cijeli dan nove količine snijega stvaraju poteškoće diljem Hrvatske. Najviše ga je u Lici, a na području Gračaca snijega ima više od metra. U školama nije održana nastava, a najviše problema je na pristupnim putevima prema zaseocima.

Galerija


Lička zima pokazala je zube. Snijeg u Gračacu naglo je napadao, pa je zbog sigurnosti otkazana nastava. ''Zatvoreno je sve danas, danas nema škola. Bojim se lomova, padova. Ali kad moramo kod doktora. Neka samo izađe tko mora. Ako ne mora, neka se skloni u kuću'', rekla je Gena Crepulja iz Gračaca.

Vezani članci Snijeg na Platku VIDEO Na Platku lepršaju snježne pahuljice: Hladna fronta spustila temperaturu na 5 stupnjeva Snijeg stvara probleme u prometu (Foto: HAK) Vozači, oprez! Snijeg i jak vjetar stvaraju probleme u prometu

Problem je što dio većinom starijeg stanovništva živi u zabačenim zaseocima, do kojih se zbog nanosa snijega teško probiti. ''Borimo se sa snijegom i što ćemo, moramo tako i drukčije ne možemo. Ne izlazimo iz kuće'', rekla je Ana Jakšić iz Graba.

U središtu Gračaca nešto bolje stanje. Čiste se pločnici i javne površine. ''Prošle godine nam je pomogla malo naša vojska, sad ove godine manje snijega imamo, ali pločnici su čisti'', rekla je Vladimir Stanisavljević, djelatnik Čistoće Gračac.

Promet je u ovom dijelu Like otežan, a stvorio se i kamionski zastoj. Vozači ukidanje zabrane prometovanja čekaju danima. U isto vrijeme, dežurne zimske službe neprestano čiste ceste. ''Posla ima jako puno, snijega je do metar sigurno palo, radili smo cijelu noć'', kaže Emir Crnjak, vozač ralice.

''Čak smo iz pričuve povukli da imamo odmorne ljude. Državne ceste su prvi prioritet, zatim idu županijske i lokalne'', kaže Stjepan Knežević, Ceste Zadarske županije. Budu li se količine snijega povećavale, na teren će i dodatne snage.

Gračac je površinom najveća hrvatska općina s gotovo 40 zaselaka. Cijeli dan radili su strojevi.

Nataša Turubić, načelnica Gračaca rekla je da će učenici u četvrtak ponovno u klupe. ''S nastavom u četvrtak počinje škola i osnovna i srednja. Ova dva dana su imali skraćenu nastavu zato što je tri dana za redom neprestano padao snijeg''.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr