Protiv medicinske sestre koja je u Čakovcu pacijentu umjesto fiziološke otopine ubrizgala benzin podignuta je optužnica. Donosimo svjedočanstvo liječnika koji se susreo s pacijentima u čijem su se liječenju dogodile pogreške.

Galerija


''Dulje vrijeme nakon operacije se žalio na bolnost i nemogućnost da se savije da zaveže vezicu na tenisicama'', prisjeća se jednog pacijenta Samir Haj Barakat, specijalist opće kirurgije iz Opće županijske bolnice Našice. U tijelu pacijenta ostao je instrument nakon operacije.

''Situacija je bila da je obišao dvije ustanove, gotovo da ga nisu poslali kod psihijatra, da bi došao u našu ustanovu i na rendgenu se uočilo da mu je ostao jedan instrument koji mi zovemo lopatica'', otkriva liječnik.

Djetetu izvadili krivi bubreg

Doktor Barakat voditelj je odjela kirurgije. U hrvatskoj i svjetskoj praksi suočio se s brojnim sličnim primjerima.

''U Irskoj je, mislim da 2008. ili 2009. godine, bila situacija da su djetetu izvadili krivi bubreg i otpustili ga kući. U našim primjerima od većih grešaka je bila ta da je kriva pacijentica operirana, odnosno da su u ulasku u operacijsku salu zamijenili dvije pacijentice sličnog imena i istog prezimena'', priča.

Fatalne posljedice

Pogreške se ne smiju događati, pa u bolnicama posebni zaposlenici paze jesu li svi instrumenti i tupferi na broju nakon operacije.

''Kad bi tupfer ostao u tijelu može doći i do fatalnih razvoja. Može doći do razvoja infekcije, ta infekcija može uskoro prerasti u sepsu'', pojašnjava dr. Barakat.

 Odštete nisu filmske

Odvjetnik Rafael Krešić u svojoj se karijeri susreo s nekoliko slučajeva. ''Zbog poteškoća u dokazivanju to su postupci koji su poznati po tome da dugo traju. Moguća kazna je negdje za sve oblike djela u rasponu od 1 godine do 12'', kaže.

Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Umjesto fiziološke otopine ubrizgale dezinficijens? "Medicinske sestre koje su bile uz preminulog pacijenta do daljnjeg neće raditi"

A što s naknadom štete pacijentima ili njihovim obiteljima? ''One nisu kao u američkim filmovima, ali znaju biti značajni iznosi'', otkriva odvjetnik. Jer ako je tjelesno oštećenje veće, onda mogu uključivati čak i doživotnu rentu. Najpoznatiji ovakav sudski spor je onaj Miroslava Maškarina koji je nakon operacije slijepog crijeva ostao bez noge.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr